En ny ism regerar i samhället!

Jag har funderat på det här med ismer i dagens samhälle…

I mitten utav 1800-talet ägde liberalismen rum, i slutet utav 1800-talet och större delen utav 1900-talet ägde socialismen rum, och i början utav 1900-talet fann man även inslag utav kommunism.
    Kapitalismen regerar rejält i dagens samhälle, enligt min mening, men jag skulle även vilja påstå att vi skapat en ny ism detta årtusende – nämligen teknologismen.

Vi har glömt bort större delen utav de värderingar vi tidigare haft i vårt samhälle, och vad vi kämpat för!
    Under 1900-talet kämpade den ”vanliga människan” för mänskliga rättigheter, en mänsklig lön de kunde överleva på, en mänskligrättighet som rösträtt, rätten att få organisera sig fackligt och politiskt, och kvinnan slog sig fri och kämpade för sitt eget värde med rätt till vidareutbildning, arbete och samma mänskliga rättigheter som mannen.

Jag skulle säga att 1900-talet var ett ganska så vacker århundrade, med en stor mänsklig kamp!
    På 1980-talet började man fantisera om hur det nya millenniet 2000-talet skulle bli.
Man gjorde t.ex. filmer som ”Back to the future” som utspelar sig år 2015, dvs nästa år.
I dem filmerna är år 2015 oerhört tekniskt utvecklat med flygande bilar, svävande skateboardar, miniatyrmaträtter som förvandlas till normalstorlek i micron, bilder som dyker upp i tomma intet, skor som knyter sig själva etc etc.
    Och i slutet utav 1990-talet började man oroa sig för att den teknik, man hade hunnit bygga upp, skulle slås ut efter tolvslaget år 2000.
Telefonerna skulle sluta fungera, datorerna dö, och allt skulle bli mörk!
    Människor började därför att samla på enorma mängder konserver!=P

Vid tolvslaget på nyårsafton 1999/2000 kunde man tydligt se många i skräck –  det gick inte att komma fram till sina nära och kära på sina mobiltelefoner.
    MEN, något många inte tänkte på var att flera tusentals människor ville kontrollera om teorin om att allt skulle slås ut var sann, samtidigt!
Det blev inte mörkt och jag tror inte att vi kommer att ha svävande bilar och självknytande skor nästa år, men jag måste ändå erkänna att jag är riktigt orolig för vår framtid!

Kapitalismen råder i vårt samhälle!
    Vi har gått bakåt i tiden och de rika har än en gång blivit rikare. Klassklyftorna har ökat.
Dagens samhälle har ett liberalt styre med en regerande kapitalism där makt är pengar, och den med pengar bara vill ha mer och mer. Sukten efter att ”ha och ha” har sålts till folket med hjälp utav konsumtion.
    Vi konsumerar sjukt mkt!
Vi har köpt materialismen rakt av och låter oss köpas utav olika kampanjer, en klassisk sådan är fredagsmyset!
    På fredagar skall vi äta tacos, en försvenskad sådan, och efter det skall vi äta chips med dipp. Att detta är något vi köpt rakt av och har blivit vår vardag, verkar vi inte riktigt ha tänkt på – helt plötsligt har denna kampanj med dess konsumtionsvinst fått oss att tro att detta är en del utav vår kultur.
    Men det har inte räckt med materialismen, utan mer pengar skall pungas ut – då kommer vi till teknologismen!;)

Tjock-TV´n har bytts ut mot platt-TV´n, men straxt efter det så byttes den ut än en gång, snabbare än någonsin tidigare, till storbilds-TV´n på 50tumm eller till 3D-TV´n!
    Videon byttes ut mot DVD-spelaren för att sedan, straxt därefter, bytas ut mot Blueray-spelaren.
En del har inte nöjt sig med att stanna vid detta, utan har satt upp projektorer hemma i sitt vardagsrum och byggt som en egen liten biograf där hemma.

Det analoga nätet byttes ut mod det digitala och blinkande boxar placerades ut i våra hem, med stora valmöjligheter av kanalpaket att prenumerera på.
    Den stationära datorns dataskärm byttes även denna ut ifrån den tjocka till den platta för att sedan, straxt därefter, bytas ut mot en laptop.
    När sedan denna datautveckling stannat upp lite grand, så kom dem olika handdatorerna iform utav olika typer av paddor ifrån olika företag.

Man hade sedan ett tag tillbaka inte längre nöjt sig med att bara kunna ringa och messa med sin mobiltelefon, utan gått över till att även kunna surfa på den – men nu skall du kunna göra ALLT med den och jakten handlar om att ständigt vara först med att införskaffa den senaste, svindyra modellen med dess små finesser!

Vi har låtit oss köpas helt och hållet i dagens samhälle och jag undrar…
Vart tog solidariteten vägen?
Vart tog kampen om jämställdhet vägen?
Vart tog hoppet om en bra och rättvis framtid vägen, både för oss och för våra barn, och förhoppningsvis även deras kommande barn, vägen?

Vi har gått ifrån kampen till att få ett rättvist, solidariskt, jämställt samhälle, med små klassklyftor, lika värde oavsett kön, läggning och ursprung, med ett bra klimattänk, till att – göra de rika rikare, göra klyftorna större, konsumera och belåna långt över våra behov och tillgångar, så att de på toppen kan dra in mer kosing än någonsin!
    Vad hände med vår framtidstro, vårt hopp, våra drömmar och önskningar?
Jag skulle vilja påstå att den ism vi lever i idag, är den farligaste vi någonsin tidigare levt i!
Mörkret skrämde oss, men inte att vi låtit oss själva bli helt sålda…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: