Samhället – en plats för alla!

Sex ord…sex stycken ord, jag tror alla människor tycker är både bra och viktiga!
    Men vad innebär dem?


Vi lever i ett samhälle där utanförskap och segregation etablerat sig oerhört kraftigt!
    Arbetslösheten är hög, heltidsanställningarna få, och de trygga fastanställningarna (tillsvidareanställningarna) utrotningshotade!
Bostadsbristen är hög, hyresrätterna för få – bostadsrätterna svindyra, och antalet bostäder i sig räcker inte till!
Skolklasserna är för stora, lärarna för få, läxorna blir fler, och skolresultaten sjunker!
    Förskolans öppettider hindrar kvinnan att lyckas behålla sina deltidstimmar, lika så den bristfälliga äldreomsorgen!
Moder Natur protesterar med översvämningar, glaciärsmältningar, tropisk värme i normalt sett kalla länder, torka och skördebrist!
Blir du sjuk bestämmer ett skriftligt regelverk hur lång tid du har på dig att bli frisk igen, men söker du akutläkarvård finns inte tiden i planeringen!
    Tydliga klasskillnader har återuppstått i vårt land, arbetaren har gått tillbaka till fattigdom och alltfler människor lever ute på våra gator och torg och har de övriga människornas växelpengar som enda hopp för dagen!

I år är det valår!
    Det innebär att du, eftersom att vi bor i ett demokratiskt land, har både en rättighet och en skyldighet att komma fram till vad för slags människosyn du har – och sedan sätta ett kryss på ett litet papper!
   
Kom inte och säg att politik är tråkig och inte intresserar dig!
    Något dummare kan man faktiskt inte säga!
Och vadå ”politiska åsikter/spridningar borde förbjudas på facebook”? – Värnar du inte om yttrandefriheten?
    Och har du tänkt på att facebook är oerhört mycket politik – i vissa länder är det till och med förbjudet, och i Sverige kan du få sparken om du skriver vissa saker där, eller om du som frisör blir vän med dina kunder!


Jag kan hålla med om att politik är tråkigt, om du endast tror att politik är en massa siffror som matematiskt sett inte går ihop och ibland styrs av en med hästsvans, och ibland utan! – Jag kan förstå det, och ja det är tråkigt när dina och mina pengar hamnar i fel händer och slängs bort på skit, och när ditt och mitt ägande säljs ut, utan ditt och mitt godkännande, till underpriser som i slutändan drabbar majoriteten utav våra nära och kära.
    Om vi inte råkar bo och vara födda i Danderyd eller Djursholm och har tjänat på en mängd andra människors icke intresse och förlust, samt kan skippa något så tråkigt och vanligt som att städa – med hjälp utav ett RUT-avdrag!
Men kan du verkligen påstå att du inte bryr dig om vad du tjänar varje månad, att du inte bryr dig om vad du kan säga och göra utan att få sparken?
    Att du inte vill ha ett hem du både får plats i och har råd att bo i, och att du inte vill att dina barn skall ha jämställda möjligheter?
    Att du inte vill att ditt/dina och andras barn skall få lära sig saker och ting i skolan – oavsett svårigheter, eller om de ligger före?
    Att du inte tycker att det är jobbigt att du som kvinna tvingas gå ned ytterligare i tid för att kunna hämta och lämna på förskolan, samt kunna ta hand om dina nära äldre – då de obekväma arbetstiderna bara gynnar konsumenterna och inte ger arbetarkvinnan samma rättigheter som kontoristen, då dina gamla släktingar inte får rätt vård pga nedskärningar, omprioriteringar och privatiseringar, och då allt detta är betydligt mycket billigare för dig om du ställer upp, bara för att du råkat födas utan snopp, och din man tjänar mer än du för att han fötts med en?!

Kan du verkligen påstå att du menar att du inte bryr dig om hur vår jord – människans och djurens gemensamma hem mår – dina barns framtid?
    Kan du verkligen påstå att du inte bryr dig, om de skall kunna ha möjlighet att själva skaffa barn, eller att ens kunna överleva till pensionsålder?
    Kan du verkligen påstå att du inte bryr dig om att det inte är acceptabelt att vara sjuk i detta tuffa land?
    Påstår du att man själv väljer om man skall bli allvarligt sjuk eller inte?

Kan du verkligen påstå att du tycker att det är ok att vi fått en massa fattiga människor i detta land, medans de med tidigare god levnadsstandard blivit rikare på detta?
    Kan du verkligen påstå att alla hemlösa och alla ”tiggare” på våra gator och torg är och gör detta bara för att de tycker att det är kul, lönar sig så sjukt mycket, och gör detta bara för att lura dig?
– Jag skulle vilja våga påstå att så inte är fallet!!!

Har du någonsin sett en hemlös/”tiggare” gå omkring med sedelbuntar i sina små skrynkliga pappmuggar och sedan hoppa in i en Mercedes, med ett leende på läpparna?!
    Faktum är att inte ens hälften utav alla människor de möter, vågar se dem i ögonen – utan behandlar dessa medmänniskor som luft!


Jag skulle vilja våga påstå att jag inte tror att majoriteten utav alla människor som säger att politik är tråkigt/ointressant/inte berör dem/är oviktigt etc etc – inte kan påstå alla dessa grejor ovan!
    Och jag skulle vilja påstå att den som ändå gör det, inte har vandrat i några utav dessa skor!

Allt handlar om vilken människosyn du har!

Jag vill bo i ett land där alla som kan arbeta, får arbeta!
    Där heltidsanställningen är en rättighet och deltidsanställningen ett fritt val!
Där alla, iom jobb och bostadsbyggande, har råd med ett riktigt tak över huvudet, och råd att kunna flytta hemifrån!
Där alla barn får en likvärdig skolgång med resurser, antingen för extra hjälp eller för att få jobba före sina klasskamrater, och slippa understimuleras – där all utbildning ger högskolebehörighet och chans till ändring av yrkesval senare i livet!
    Där kvinnans anställning, lön, arbetskapacitet och därmed även pension likställs med mannens – gör henne självständig och lika mycket värd!
    Där förskolan även är till för arbetarbarnen!
Där vi tillsammans värnar om våra djur och vår natur, som är hela jordens befolknings gemensamma ägande och ansvar – våra barns och deras familjers framtida hem!
Där man får den vård man behöver när man är sjuk, oavsett plånbok, och där man får vara sjuk tills man blir frisk, utan att behöva hamna på gatan!
    Där arbetaryrkena ses som samhällsbehövande, viktiga, mänskliga, och där fackföreningar är välkomna och är en del utav upprätthållandet utav vår demokrati och vårt människovärde!

Jag tror att liksom för mig, är allt detta – jämställdhet, frihet, solidaritet, allas lika värde, möjligheter, kärlek – oavsett kön, lön och etnisk bakgrund, lika viktigt för majoriteten utav medmänniskorna i mitt land!
    Jag vill bo i ett sådant land och jag vill tro att detta land är ett sådant land – om vi bara vill!
Det enda vi behöver göra är att inte låta oss tro att valfrihet och frihet är samma sak – och sedan gå och rösta utifrån våra hjärtan!!!
    Därför tror jag inte på feminism utan socialism – den matematiken går lika bra ihop som köttfärs i en vegetarisk rätt!
Därför tror jag varken på borgarna eller borg – där minoriteten utav oss räknas!
Därför tror jag inte på rasism – där man gör skillnad på folk och folk!
Därför tror jag inte på en Nja- politik där man varken tycker bu eller bä!
    Och jag tror inte att vårt land behöver en konservativ syn – räcker det inte att vi redan gått så mycket bakåt?!

Jag vet vad jag har för människosyn och kommer att stå upp för denna den 14 september och lägga min röst på Socialdemokraterna.
    För jag tycker att alla skall få va med, alla skall räknas, alla får plats – och jag vill ha ett land där människor är människor – inget annat!
För det är gemenskap, det är solidaritet, det är frihet, det är jämställdhet, det är i takt med tiden – och det är KÄRLEK!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: