Själar utan ro…

Det råder både förvirring, frustration och okunnighet i många hem…
    I hela sju veckor har förvirring och frustration av olika slag cirkulerat runt som en enda tornado till höger och vänster, och jag är alldeles säker på att den största grunden till detta är okunnighet!

Om vi då börjar med blockpolitiken, med alliansen och de rödgröna, så är detta något som fötts under 2000-talet, men många verkar tro att det är så det alltid har vart och sett ut – av någon underlig anledning.
    Idag har vi en minoritetsregering.
Det är inte första gången vi har detta, och säkerligen heller inte sista! Socialdemokraterna har haft detta jobbiga läge förr, men även Folkpartiet och moderaterna, och liberalernas olika förbund, bakåt i tiden.
    Och alliansen hade detta vid sin senaste vinst.
Ibland blir det helt enkelt så, och då gäller det att göra det bästa utav situationen! Men förståelsen för hur detta är möjligt, verkar långt ifrån klar för väldigt många..

Om vi då börjar med alla de val svenska folket haft i år.
    I maj hade vi EU-val, där många valde att inte rösta då man inte förstår vitsen med att rösta fram ett styre som sitter i en stad, i ett helt annat land, än det man lever i.
    Men vi är ju medlemmar i EU, liksom många andra länder.
Varje medlemsland skall i sin tur rösta fram kandidater som skall föra Sveriges talan i denna styrelse. Om man då väljer att inte rösta så har man ju helt enkelt struntat i vilken slags talan Sverige skall föra i denna styrelse.
Detta innebär ju i sin tur att det då kan fattas lagar och beslut, som man sedan hemma i Sverige, tycker är helt fel!
I och med medlemskapet så måste vårt land följa de direktiv som fattas i vår styrelse i Bryssel – Krångligare än så är det inte.

Nu i september hade vi riksdagsval, landstingsval och kommunalval i Sverige.
    Jag har träffat många människor som antingen röstat på helt olika partier i de tre olika valen, och många som bara röstat i riksdagsvalet, då man tyckt att de två övriga är oviktiga.
När man sedan frågar vilken fråga som är viktigast och får sjukvård till svar, blir det tydligt att det råder en otydlighet kring vad de olika styrena innebär!
    I landstinget beslutar man bland annat kring vård, sjukhus, och viss kollektivtrafik.
Så detta är ett oerhört viktigt val att rösta i, speciellt om man tycker att vårdfrågan är viktig!
    I kommunen beslutar man kring väldigt mycket som rör dig lokalt, som t.ex. förskola, skola, idrottsanläggningar etc etc. Så även här blir det svårt att säga att detta val är oviktigt och inte berör en själv – med rätt kunskap.
    I riksdagen då? Det viktiga valet…
Det är ju på ett sätt väldigt bra att många ändå ser detta val som väldigt viktigt, men riksdagsvalet är det val som är krångligast av riksdag, kommun och landsting. Och det är väl därför det råder sådan förvirring och frustration just nu!

I riksdagen finns åtta partier – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, och Sverigedemokraterna.
    Dessa är alltså redan etablerade partier i riksdagen.
Utöver dessa finns en mängd andra partier, t.ex. F! och Piratpartiet – sedan skall man rösta på det parti man vill skall styra Sverige.
    Sitter man inte i riksdagen, som t.ex. F! och Piratpartiet, så måste man först komma in där för att kunna styra landet, men då krävs det ofantligt många röster!
Först måste du få tillräckligt många röster för att komma in i riksdagen – minst 4%. Sedan måste partiet bli det parti med flest röster utav alla partier, för att vinna och kunna styra landet!
    Röstar man på ett parti som redan finns i riksdagen så gäller det att detta parti får flest röster, för att kunna vinna.
Denna chans är näst intill alltid störst om man väljer något utav de största partierna, t.ex. Socialdemokraterna eller Moderaterna, som makten oftast har stått emellan, och oftast står emellan!
    Röster på ett mindre etablerat parti i riksdagen, kan ge det partiet fler mandat i riksdagen – alltså fler företrädare.
Det parti som sedan vinner skall bilda en regering.
    Har partiet egen majoritet – alltså har så pass många röster att partiet fått in så pass många företrädare, så att man kan driva igenom hela sin politik, så är det betydligt enklare att bilda regering – än om man har en minoritetsregering och är beroende utav de andra partierna på ett helt annat sätt!
    Regeringen är alltså riksdagens styrelse, och de som styr landet. Men med färre mandat, desto svårare är det att driva partiets politik, och desto mer beroende är man utav de övriga riksdagspartiernas åsikter och röstande i riksdagen.
    Allt handlar alltså om mandat – antal personer per parti!

Socialdemokraterna fick flest röster i detta riksdagsval, och blev det vinnande partiet.
    Partiet skall då i sin tur bilda en regering, vilket man nu sysslat med här under hösten. Sedan skall man få igenom sin budget, för att kunna genomföra sin politik.
    I detta val, fick Socialdemokraterna inte tillräckligt med röster för att kunna stå helt på egna ben, om man säger så. Utan det var en minoritetsregering som skulle bildas!
    Då gäller det att få ihop alla pusselbitar, så att man ändå kan få igenom så mycket som möjligt utav sin politik, samt inte få sin budget nedröstad!
Man måste alltså samla ihop fler mandat – personer, och här började kaoset, frustrationen, och okunskapen att vibrera!

För att få igenom budgeten krävs det att 175st inte röstar emot en!
    Då riskerar man att få avgå, och att det blir omval.
Om vi då räknar på det hela;

Socialdemokraterna + Vänsterpartiet + Miljöpartiet blev 158 mandat
Socialdemokraterna + Miljöpartiet + Folkpartiet + Centerpartiet blev 178 mandat
    Alliansen blev 142 mandat, och Alliansen + Sverigedemokraterna blev 191 mandat

Och en del partier vill inte samarbeta med andra, och hur man än vrider och vänder på det hela så kommer det bli svårt för Socialdemokraterna att driva igenom hela sin politik, då man i detta läge kommer att tvingas att förhandla om oerhört mycket!
    Därav kan det komma beslut som för en är helt nya – och därav är det viktigt att man faktiskt röstar, och att man röstar på det parti man vill skall styra landet!
    Men det är även oerhört viktigt att man röstar i ALLA valen!
I Stockholm t.ex. vann inte Socialdemokraterna landstinget och därmed heller inte sjukfrågan!

Sedan så är det väldigt många som säger; ”Varför händer inte det?”, ”Varför har inte detta ändrats?”, ”Varför tar det så lång tid?”, ”Jag ser ingen skillnad!” etc etc.
    Det har gått 7 veckor!
Man ändrar varken lagar eller bygger upp ett land på SJU VECKOR!!!

Jag har sagt det många gånger förut, och jag säger det igen – VI MÅSTE BÖRJA PRATA MED VARANDRA IGEN!!!
    Ingen skall gå ovetandes om hur vårt lands styre är uppbyggt och fungerar!
Vi måste prata om detta i skolan, på jobbet – hemma!
Det måste gås igenom mer lättförståeligt på TV, samt via samhällsinformation och socialamedier!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: