Julkalendern tar det ansvar vi vuxna och skolan inte gör!

”Tänk dig ett experiment – där du som är barn nu, får tillbringa en enda dag i historien. Nånstanns mellan för tusen år sedan, och idag – vad skulle du vara med om, och vad skulle du vilja berätta för oss här hemma?
    Hur man bodde, levde och lekte – hur maten smakade, eller något helt annat?”

TUSEN ÅR TILL JULAFTON är en genialisk, intressant, samhälls- och framtidsutvecklande julkalender! Den bästa som gjorts på många, många år!!!

Jag har hört och läst, att det råder en hel del delade meningar om Sveriges julkalender år 2015.
   På ett sätt så känner jag Finns det verkligen inge viktigare att prata och bry sig om?! På ett annat sätt så tänker jag Är julkalendern till för barn eller vuxna – eller skulle den faktist kunna vara till för bägge dera?
Jag har inte hört några barn prata illa om årets julkalender- tvärtom! Däremot har jag hört en hel del vuxna göra det!
    När jag var liten, och när många var små, åren innan mig, så trodde man på en pedagogisk lära via media och kulturella engagemang – för att nå ut till barn och lära dem sådant de skulle behöva för att bli insiktsfulla och respektfulla människor!
På senare år verkar man ha fått någon sjuk idè om att barn är korkade, och har efter detta visat så sjukt mycket smörja för barn – ifrån väldigt många håll och kanter!
    NU – äntligen, så kommer en vettig julkalender, som är modern för vår tid och som tar upp det vår tid verkligen behöver – barn liksom vuxna, nämligen vår egen historia och dess klasskillnader!

2015 års julkalender startar 1000 år innan julafton – där vi får följa med i historien, tillsammans med två vuxna och ett gäng olika barn – i olika åldrar, med olika bakgrunder, som tillsammans får leva i olika delar av vår historia.
    Fattiga, som medelsklass och snuskigt rika, får de tillsammans leva kallt och mysigt, med god och äcklig mat – i trygga miljöer till fattigdom och världskrig.
De får lära sig, på ett extremt pedagogiskt plan, om de klasskillnader som funnits i svensk historia de senaste 1000 åren – lära sig om sin historia, samt förstå dagens verklighet med dess problematik och klassklyftor!
    De får känna på ojämställdheten – alltifrån skillnaden mellan män och kvinnor, till skillnaden mellan barn och barn och därmed även, både förstå och se, nutiden med helt andra ögon!
På vilket sätt skulle detta kunna vara fel?!

Barnen år 2015, som har den förmånen att kunna se på årets julkalender, får en visdom andra vuxna eller skolan, kanske aldrig annars skulle ha givit dem!
    Jag är även helt övertygad om att den är oerhört nyttig för väldigt många vuxna i detta land, som varken förstår, eller har vetskap om sin egen historia och uppväxt – eller bryr sig tillräckligt om dagens julkalenders-barntittare som skall lyckas ta över detta samhälle, land och värld och försöka göra något vettigt och bra utav den – när vi och våra förfäder saboterat den så som vi har gjort!

Det är aldrig något negativt att lära sig om sin historia – få insikt om olika levnadsstandarder, förstå sina föräldrar – mor och farföräldrar, samt gammelmor- och gammelfarföräldrar! Det är historien som för oss framåt – som ger oss insikt i hur långt vi har kommit, och hur långt vi faktiskt har kvar!
    Jag tycker att årets julkalender är värd en Oscar – för bästa regi, bästa genomtänklighet, bästa publikinfluation och bästa historiska dokumentärskildring!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: