Internationella kvinnodagen

Den Internationella Kvinnodagen var i veckan!
    Dagen då vi uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation, runt om i hela världen.
Internationella Kvinnodagen har funnits i 106 år, och bildades ifrån början utav en socialistisk organisation och en kommunistisk kvinna. Det man i grunden skulle fira denna dag var Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.
    Efter förhandlingar, i olika länder, bland olika stiftelser finns denna dag med bland FN´s högtidsdagar.
Sedan ett 40-tal år sedan har dagen, på flera ställen i världen, mist sin politiska fajt, och den uppmärksammas idag – på många ställen, utav män som visar sin kärlek till kvinnan, på ett liknande sätt som Mors dag.Sedan 1999 finns även den Internationella Mansdagen, vars fokus ligger på att uppmärksamma mäns positiva bidrag till samhället…

Vi är långt ifrån jämställda i Sverige, även om vi ligger före många andra länder, men det är livsfarligt att låta jämförelsen ta över målet!
    Männen har, fortfarande, betydligt mer fördelar – livet ut, än vad vi kvinnor har!
Om man bara tittar på arbetsmarknaden och arbetslivet så ser vi brutalt, stora skillnader mellan män och kvinnor – där männen arbetar heltid i betydligt större utsträckning än kvinnor – kvinnor får oftast inte ens frågan, efter en viss ålder (en väldigt tidig sådan dessutom), då hon anser vara i ”riskzonen” för att bli förälder!
    Bara här utgör vi en stor skillnad mellan manliga och kvinnliga föräldrar! Hur ser det då ut för ensamstående föräldrar, och föräldrar utav samma kön?
Heltidsskillnaden oss kvinnor och män emellan, är en utav de faktorer som sedan bidrar till en ojämställd föräldraledighet, rent ekonomiskt – en löneskillnad kollektivavtalen bland annat försöker justera till. En annan faktor är att de mansdominerade yrkena oftast har betydligt högre lön än de kvinnodominerade yrkena. Hela denna ojämställda fördelning, leder inte bara till en ojämställd syn könen emellan, utan även till en daglig ojämställd ekonomi, men också en ojämställd pension!
    Man behöver heller inte vara ett megasnille för att se ojämlikheten mellan män och kvinnor i högre uppsatta positioner – oavsett yrken, där oftast männen är av majoritet och kan vara betydligt yngre än vad kvinnor är, den dagen vi ens får en chans!

Att vi år 2016 behöver särskilda regler som t.ex. ”Varannan Damernas”, och då är det inte dans jag pratar om, för att ”lyckas få in” kvinnor i samhället och vardagen, är inte bara skrämmande utan rent av pinsamt! Att sedan männen, mitt i denna cirkus, fått en alldeles egen dag, när de styrt och fortfarande styr och leder land och värld helt utan minsta fajt – är inget annat än ett slag i ansiktet på alla oss kvinnor!
    Det vore betydligt mer logiskt, seriöst och jämställt att ge det tredje könet en egen dag, förtryckta nationaliteter eller religioner – även fast jag är helt emot de flesta utav grupperingar, men att ge detta slag och denna kamp till männen är ett nedslag mot hela jämställdhetens utveckling!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: