Södermalm – inte för ALLA!

Jag bor på ”Söder” Södermalm i Stockholm och har gjort det totalt i 11 år – nu tio år i streck. Efter att jag flyttat härifrån, för tolv år sedan, har jag bott på flera olika ställen i Stockholm – både i innerstan och i förorterna. Det är på Söder jag trivs allra bäst!
    Södermalm är för mig speciellt – på många olika sätt! Stadsdelen har en enormt berikande historia – det här var arbetarklassens stadsdel, det var också här fattigdomen rådde. Stadsdelen fick moderniteter som badrum, toalett och riktigt kök senare än i en del andra områden, i andra stadsdelar.
Många kulturella kändisar är uppvuxna på Söder och har lekt på Söders klassiska innergårdar. Min mormor är även uppvuxen här – längs den gröna tunnelbanelinjen, som också jag bor i. Min mormor har alltid haft, och kommer alltid att ha, en speciell plats i mitt hjärta – hon har många gånger berättat om uppväxten på söder, med bollkickande med Nacka Skoglund och arbete i speceriaffärer.

    Söder är idag betydligt mer modernt och populärt, än vad det var för inte alltför länge sedan. Men här har man bevarat en hel del utav stadsdelens historia och kultur. I många andra stadsdelar rev man och byggde nytt, men på Söder lät man gamla träkåkar leva vidare, här och där i Söders alla kvarter. Kanske hade Södermalm betydligt fler utav dessa träkåkar, än andra stadsdelar, då Söder var den fattigare stadsdelen – oavsett, så bidrar dessa träkåkar till en alldeles unik känsla och atmosfär i stadsdelen!
Kvarteren är mixade med träkåkar, 1800-tals hus med enormt vackra fasader, fönster och burspråk. Folkhemsbyggnader, 60-tals hus. På ön finns många stora och fina parker, stora kolonilottsområden som förr var Södermalmsbornas – arbetarnas sätt att få landskänsla på somrarna, men också möjlighet till att odla egen mat som lättade försörjningsläget.
   Södermalm är idag en oerhört charmig ö och stadsdel – en plats med många olika människor, med många olika bakgrunder, religioner, erfarenheter, yrkesval och drömmar. Åldrarna är väldigt blandade och kan skilja enormt bara mellan olika kvarter. Att odla egen mat är fortfarande populärt på Söder – Södermalmsborna odlar på balkong, innergård och i specifika odlingsparker – en del står även halva sina liv i kö till en kolonilott. Här äts mycket vegetariskt och veganskt – även Raw Food är populärt. Kvarteren kryllar utav restauranger fulla utav köttfria maträtter – varje grillkiosk har minst sex vegetariska rätter.

Det som får mig att älska denna stadsdel är öns mix utav musik, mat, kultur, religioner och människor – här är alla välkomna och ingen är bättre än någon annan – Södermalm är en stadsdel för alla!
    Bara i den delen utav ön, jag bor på, finns svenska kyrkan, fri kyrka, moské och katolsk kyrka. Utanför dörren möts jag utav mat ifrån olika delar utav världen, 20-talister som tar en promenad, 2000-talister springandes till och från skolan, harar lekandes på kyrkogården, turister ifrån olika delar utav världen, Hollywood-skådisar, skomakaren ifrån Grekland, nudelätande studenter, glada gubbar i parken, arbetssökande, nunnor i ICA-kön, hemlösa medmänniskor – både ifrån Stockholm och ifrån andra länder. Nu säger jag inte att arbetslöshet, fattigdom, flykt, missbruk och hemlöshet är bra – tvärtom så är det något ingen människa skall behöva leva i!!!
    Det jag menar är att här försöker vi inte ”försköna” tillvaron – här utesluter vi inte människor – här får alla vara! I alla fall så är det så det har varit…
Idag finns endast ett fåtal hyresrätter kvar på Södermalm – de flesta har sålts ut och blivit bostadsrätter. Detta gör att det är oerhört svårt att få en hyresrätt i denna stadsdel – precis som i de andra stadsdelarna. De som idag lyckas få en hyresrätt på Söder, har ofta stått i kö sedan innan jag ens var född – eller så har de haft en större hyresrätt i någon utav stadens förorter och då lyckats byta till en mindre lägenhet här på Söder. På Söder har många, ofta bott trångt – speciellt när bostadsrätterna etablerades. Men något har hänt – det tog ett tag, innan jag märkte det, och nu är jag mest förtvivlad och besviken!
    Bostadspriserna har skjutit i höjden (detta är inget nytt – har själv gjort stora vinster då jag sålt lägenhet efter lägenhet för att ta mig ifrån 18kvm2 till slutligen 45kvm2) men det har inte stannat där..Lägenhetsannonserna har bara östs fram – folk har flyttat till höger och vänster – från mindre till större, från större till mindre, från Söder till förort – till och med landsbygd. Idag är det svårt att veta om det är grannar eller besökare man möter i trapphusen – jag har börjat googla.
    När jag flyttade till Södermalm hade jag grannar som studerade på universitet och högskola, pensionärer, småbarnsfamiljer, arbetslösa, TV-profiler, IT-tekniker och byggarbetare. Idag är det VD:ar, TV-producenter, ambassadörer, Hollywood-skådisar, låtskrivare och kända författare. Tobakshandlarn och butiksbiträdet bor i en annan del utav staden.
Idag bebos ön i stor skala utav individer med hög inkomst! Överklassen är ännu inte här, men de ”vanligt anställda” försvinner mer och mer. Det är inget fel i att många med hög inkomst bor på Söder, men det skall inte bara vara dem som har möjlighet att bo här! Jag tror på integration – utan den skapar vi utanförskap och klasskillnader!!!
    Vi får aldrig glömma att integration inte skapar sig självt – det är vi som måste få den att etablera sig! Därför skall vi inte ”släppa” Söder – och vi skall inte döma dem som bor här – varken de med mer eller mindre kapital!

Idag får jag ofta höra att jag har pengar/rika föräldrar, och jag får frågan hur jag kan vara sosse när jag bor på Södermalm! Detta är hemskt – detta är att ge upp!
    Jag är varken rik eller har rika föräldrar – men jag är sosse enda in i själen, precis som många andra Söder-sossar! Faktum är att på Södermalm röstar majoriteten vänster! Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ, och Vänsterpartiet är stadsdelens största partier!
För mig handlar Socialdemokrati om integrering, jämställdhet, allas lika värde och solidaritet – inte om segregation, utanförskap och att göra skillnad på folk och folk!
    Södermalm har blivit en stadsdel svår att ta sin in på, om du inte har kapital eller redan är etablerad Söderbo. Idag håller jag stenhårt i mina 45kvm2 – jag kommer ingenstans, men jag vägrar att lämna ön! Jag hoppas, vill och önskar att Söder, återigen, blir en stadsdel för alla – där alla känner tillhörighet! Och det är endast vi som kan se till att det blir så, och det gör vi inte genom att döma, ge upp och göra skillnad! Vi måste göra detta tillsammans! Stadsdelarna ägs inte utav en grupp – inte förorterna heller!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: