Badjävlar, bonnläppar, mina barn och andras ungar!

Jag blir ibland (eller relativt ofta numer) ganska så irriterad på hur fan folk beter sig – att uppfostran och vett & etikett inte längre verkar vara normalt folkvett! Jag pratar inte om att äta med kniv och gaffel, att sitta kvar till bords tills alla ätit upp, tugga med munnen stängd eller tvätta händerna efter ett toalettbesök! Jag pratar om hur vi beter oss i gemensamma och offentliga utrymmen, i situationer där vi skall samspela med varandra!
Jag kommer nu att generalisera grovt så den som inte tål det kan väl istället gå och läsa Bamse, tvätta händerna eller googla på ordet folkvett!

Att nollåttor är ökända i hela landet är inget nytt – i modern tid även i kända turistorter och välbesökta allinclusiveställen utomlands. I folkmun kallas vi för badjävlar när vi tar oss utanför 08-land och gör livet surt för andra genom att väsnas, vara dryga och skräpa ned till tusen! Både detta begrepp och fenomen är så pass etablerat att det till och med skulle kunna ingå i skolundervisningen och pinsamt är vad det är, när vuxna människor inte kan bete sig som folk! MEN något vi sällan pratar om är de ombytta rollerna – när bonnläpparna tar sig in till 08-lands mitt och anser sig kunna bete sig precis hur som helst! I Gamla stan pissas det i var och varannan gränd och så fort solen tittar fram på Nytorget så tycks förståendet och förståelsen helt och hållet försvinna hos folk som totalt (trots skyltar) sitter och röker utanför förskolans fönster som är 30 centimeter ifrån markplan! Högar med människor sitter och skriker, skålar och hånglar direkt utanför människors köks- och vardagsrumsfönster, med endast en glasskiva emellan utan att överhuvudtaget bry sig det absolut allra minsta om de människor vars vy de totalt tar över! Alltså jag blir så jävla förbannad när jag ser detta! Det bor folk i dessa underbara, gamla söderkåkar och det är något vi skall vara glada för – inte få folk att vilja fly hemifrån så fort solen tittar fram!

Stockholm växer ständigt och har faktiskt väldigt länge varit en storstad där folk bor trångt och nära inpå varandra. När man gör detta så måste man visa varandra respekt – både inomhus och utomhus, det är varken något nytt eller något som helst konstigt med det! Men en del verkar tro att man både kan ha och äta kakan och tänker endast på sin absolut egna bekvämlighet – ingen har lärt dem bättre!
    När bönderna kommer till stan så tycks jargongen vara ”Jag får låta hur mycket jag vill och göra vad fan jag vill och är det någon som klagar så borde dem inte bo i stan!” – alltså allvarligt, tror du på riktigt att denna attityd är gammal?! Denna så kallade moral (som inte ens är en moral!) är helt och hållet nyfödd och något dagens icke Stockholmare tycker verkar fullständigt logiskt!

Det finns idag folk som tycker sig ha rätt att lämna sin trygghetszon, ta tricken, pendeln eller bussen in till stan för att sedan supa järnet, pissa i buskarna, skräpa ned i parkerna, slänga fimpar utanför stadsbornas lokalhak och sedan stå och skrika som en jävla galning så att det eka mellan de gamla kåkarna natten lång, och detta det skall vi som ligger och lyssnar på dig istället för att få sova bara acceptera för att vi bor där du valt att skita ner och bete dig som en idiot! Vi betalar inte flera miljoner för att trampa i en spya utanför porten när vi skall till jobbet, få våra husdjur att skära upp tassarna när vi går med dem i parken eller låta våra barn bada i en nedpissad parkpool! Skärp dig! På samma sätt som vi badjävlar har noll jävla rätt att ta sig utanför 08-land och sabotera miljö, klimat, lugn och stillhet – har du noll jävla rätt att pissa, skrika, klottra och sabotera vår kompakta tillvaro i storstan – där faktiskt vi också har arbetstider, husdjur, barn och behov av ett privatliv!
Badjävlar skall bete sig, Bonnläppar skall tänka efter! Och när dessa parter byter plats med varandra, inte bara temporärt utan etablerar sig, så skall de fan anpassa sig till sin omgivning och dess regler!

Slutligen – är det inte på tiden att få slopa begreppet ”mina barn och andras ungar”?! Man brukar säga att man blir som man umgås och att man lever som man lär – hur fan skall barn lära sig vad som är rätt och fel och hur man beter sig med andra människor och i möblerade rum om de alltid gör rätt oavsett hur jävla fel de än gör?! Glöm inte bort att om du som förälder ständigt är blåögd och litar blint på alla ditt barns ord så kommer också barnet att lära sig att det går att göra och bete sig hur som helst utan att någon bryr sig eller att något händer – att det är ok att ljuga för dig och att det helt ok att göra det!
Ibland blir jag riktigt mörkrädd alltså!

Behave yourself, respect others, shut the fuck up and take the consequences for your actions!
Bete oss!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: