Det är en klassfråga att vara kvinna!

När det kommer till kvinnans kropp och hälsa – till kvinnans rätt till egna åsikter, en egen ekonomi och till att kunna stå upp för sig själv så är det många gånger en klassfråga, på ett eller flera sätt!
    Detta är inget nytt utan något våra förmödrar och systrar kämpat för väldigt länge och som vi idag också kämpar för. Men det finns en bit det inte pratas allt för mycket om och det är när det kommer till den fysiska biten. Det har, de senaste åren, pratats en hel del om förlossningsskador och den otroligt stora brist till hjälp och tillräcklig kunskap som råder inom detta område! Men det tar inte stop där – den fysiska biten är betydligt större och innehåller fler delar än så.
Precis som ofta när det kommer till rätten att få den medicinska eller kirurgiska hjälp du behöver och önskar efter en förlossning är det även pengar från egen ficka som spelar roll när det kommer till att förebygga skador. Sverige har idag väletablerade influencers som har som fokus att just prata och diskutera om graviditet, förlossningar och småbarnslivet. Denna öppenhet tror jag är oerhört viktig för samhällsutvecklingen inom detta område, då den bidrar till att oerhört många kvinnor får komma till tals och ta plats samt dela med sig av sina egna tankar och funderingar i alla trådar dessa olika slags inlägg bidrar till. Man tilldelas oerhört många tips och trix, men det blir många gånger också väldigt tydligt att det fortfarande, på tok för många gånger, är en klassfråga att vara kvinna.

I Stockholm är det väldigt vanligt att som kvinna bli förstagångsförälder vid 35 års ålder. Man kämpar för ett fast, heltidsjobb inom ett område man brinner för och försöker även etablera sig på den otroligt ojämlika bostadsmarknaden.
    Att vara gravid tär oerhört mycket på kroppen! Så är det. Ju äldre man är desto kämpigare kan det också bli. Det behöver inte alls vara så, men att ha en eller flera som lever, äter och växer inuti ens egna kropp i nio månader är påfrestande – ingen kan ens försöka att påstå något annat!
    När man är gravid så fokuseras det väldigt mycket på barnet som gräddas därinne i magen. Man mäter magen och försöker förstå hur barnet växer och det fokuseras en hel del på vilken näring mamman ifråga intar, samt järnvärdets balans. Det är inget konstigt med detta – absolut inte, men när kommer mamman egentligen in i bilden? Idag är alltid tankesättet för gravida;
* Gå ned i tid om du inte orkar med/klarar av dina arbetsuppgifter – var inte ett besvär för din chef och dina kollegor!
* Ät det som är bäst för barnet och gör det som är bäst för barnet – enligt den senaste västerländska forskningen/de senaste trenderna (allt detta ändras ju hela tiden och man kan ju vara glad att man som 80-talist ens är född och lever överhuvudtaget!).
    Allt det här med att kissa en jävla massa – kanske även spy, ha svårt att gå pga ”bowlingklotskänsla” mot Fiffibenet, foglossning, behov av powernaps, mellanmålsintag samt vila och träna – vem ska egentligen ha rätt till det?

Inte nog med att man som mamma till små barn inte skall ha rätt att jobba heltid och tjäna sina egna pengar och få ihop till en värdig pension, utan att behöva vara beroende av någon karl, så har inte alla blivande mammor rätt att vara gravida!
    Ingen arbetsgivare, i modern tid i Sverige, skulle någonsin säga detta rakt ut och inte heller sparka någon gravid kvinna – men det behövs inte heller – han (som det ändå oftast är) lyckas få bort de gravida från arbetet (om han vill) i alla fall!
Om vi till exempel kollar på LO-yrkena så är det långt ifrån alla branscher och yrkesgrupper som har chans till extra toapauser, möjlighet till intag av mellanmål, chans till att få nyttja det berömda vilorummet som Arbetsmiljölagen säger att man skall ha eller arbetstider som gör att man hinner och orkar med allt det som man önskar och skulle må bättre utav. Faktum är att det än idag, inom byggbranschen, finns ställen som ännu ej har arbetskläder för kvinnor och då absolut inte heller för gravida kvinnor. Även fast alla löntagare som förstår den fackliga innebörden och dess vikt och därmed har gått med i sitt fackförbund inom LO, TCO eller SACO så är det allt som oftast stor skillnad på rättighetsfronten och jämställdhetstänket när det gäller ett yrke där man arbetar med händerna och ett yrke där man arbetar med hjärnan. Det finns massor med rapporter som visar på övertydligheten på ojämställdheten mellan kvinnor och män när det gäller tjänstemän, akademiker och handarbete. Men det finns också massor med rapporter som visar på samma skillnader mellan kvinnor och kvinnor ifrån dessa tre löntagarkollektiv.

Så det här med att kunna ta hand om sig själv och sin egen kropp när man är gravid och kanske skaffa en PT, eller gå med i någon Yoga-grupp för gravida, är för ännu alldeles för många kvinnor en dröm man inte ens vågar drömma, då det för alla inte ens är självklart att få besöka MVC vid behov och önskan! Därför måste ALLA löntagarkvinnor hålla ihop! Oavsett facktillhörighet och fackligt-kollektiv – löntagare som löntagare – kvinna som kvinna!
    Flera kvinnodominerade branscher har fått in enormt viktiga stycken i kollektivavtalen som är av stor vikt för jämställdhetsfajten i Sverige – men så länge kvinnor i mansdominerade yrken och branscher, inte vill stanna kvar pga den rådande ojämställdheten, så kommer vi aldrig att bli av med renodlade mans- och kvinnodominerade branscher och det är fan inte nyttigt för någon! Dessa frågor måste därför vara något som är på dagordningen för alla fackliga, i alla branscher – oavsett om man är man, kvinna eller annat! Annars kommer vi aldrig komma till bukte med det här med kvinno- och manslöner, kvinno- och manspensioner och det kommer fortsatt att vara tufft för kvinnor att vara löntagare! Ja, det är jättebra att man ÄNTLIGEN slutat att säga ”Damfotboll”, men det räcker fan inte!

Alla kvinnliga löntagare måste hålla ihop och samarbeta! Alla kvinnliga egenföretagare måste gå i bräschen (liksom rika kvinnor och kvinnor som tjänade egna pengar, gjorde förr när det gällde kvinnlig rösträtt) och använda sina verktyg för att lyfta fram kvinnliga löntagare och majoritetens vardag i nutidens Sverige!
    Det får inte finnas några VI och DEM – Det får inte vara en klassfråga att vara kvinna!

#JÄMSTÄLLDHETSFAJTEN #MINKROPPJAGBESTÄMMER #FIFFILOTTA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: