Tiden har förändrats…

På fyllan och villan så hade jag en jätteintressant diskussion! Tycker ofta att jag får till en riktigt bra och intressant diskussion, eller tankegång när jag har druckit, känns som att jag tänker bättre då på nåt sätt!
Vi diskuterade msk betéende och modegång, och jag hade ett stort inlägg om de olika årtiondena.
Jag har länge tyckt att vi idag lever i en tidlös tid. Den går inte riktigt att ta på, den e lite fumlig och grå. 
Om man då istället jämför med våra senaste årtionden så skiljer sig de första 12 åren av 2000-talet sig enormt mot dem!
90-talet:

Hiphoppen kom, rapen föddes, glajjorna blev runda, hängselbyxorna var superinne, magtröjor var nästintill ett måste, tajta halsband kring halsen syntes överallt, mobiltelefonen slog igenom, man hade 010-nummer till sina tegelstenar med feta antenner, en ny platå kom som hette buffalo, alla hade snedlugg, jeansskortan syntes överallt, de neon- och pastelupplysta rummen förvandlades till dova rum i nästintill mörker med hjälp av sjalar över bordslamporna, CD-skivan slog igenom rejält och LP:n lades bort. Folk glömde bort facket, och 90-talet avslutades i rymdhysteri då man skulle se så spacead ut som möjligt, man bunkrade upp källarn med konserver, och trodde att världen skulle gå under när klockan slog 00 och det blev år 2000!

80-talet:
Pastellen och neonens tid! Färgglatt och upplyst var det som gällde! Man kunde ta på sig vad fan som helst, om så en stövel på huvudet och ingen reagerade! Mobiltelefonen kom, fast det fanns knappt någon man kunde ringa till då den fortfarande var dyr, och inte riktigt hade slagit igenom. Men personsökaren var riktigt het! Lösviktsgodiset (den största bakteriehärvan) slog igenom, nu kunde man för första gången plocka smågodis helt själv! Axelvaddar var nästintill ett måste, alla såg mer eller mindre ut som tropiska fiskar i huvudet, superblond och rå-permanentad var schysst, alla hade converse i regnbågens alla färger, en bergsprängare på axeln var knappast jobbigt, bara tufft! Ju fler armband desto bättre! Trummaskin var IT, och gjorde så att du lätt kunde göra egen musik. Källarband var nyckeln till framgång och synten ett stort hjälpmedel, TV-kanaler började att sända dygnet runt, först ut var FILMNET! Detta e det årtionde jag älskar alla mest!
Utöver detta och mkt, mkt mer så visste ALLA vad facket var, allas föräldrar var med och facket hade STOR påverkan och inverkan på arbetsplatserna!

70-talet:
Detta var befrielsernas tid! Kvinnan gjorde uppror mot mannen, och man började att skilja sig. Att vara politiskt aktiv var ett måste! Det var även väldigt stort att kämpa för djurens rättigheter, sexualiteten och individualismen. Bodde du i kollektiv var du riktig med i svängen, likaså om du var vegetarian! Det blev accepterat, och för en hel del en vardag att kröka. Man grupperade sig..socialist, borgare, fascist, kapitalist etc etc. Platt, långt, hår med mittbena, hade var och varannan, både som kille och tjej, gärna med en lock längst ner som tjej. Att sluta raka sig var inte bara en stor grej för männen, utan även för kvinnorna. Stuprör, vida jeans, skjortor i alla möjliga mönster i mörka färger eller orange var IT. Den bärbara LP-spelaren var riktigt stor. Minibussar var en modefluga. Likaså att ha ett gäng med starka politiska åsikter. Hasch och rödvin var inne, likaså att röka tobak. Fjädrar, småflätor i luggen med pärlor längst ner, demonstrationer, Gula sidorna, pedagogik, och flum, var även något som var riktigt stort!
Hade du inte en politisk åsikt, eller kämpade för något så var du inte levande!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: