LO – Facket på sommarjobbet!

Facket på sommarjobbet är en sommarkampanj som LO-distrikten har varje sommar.
    Det är fackligt anslutna som får chansen att, under fyra veckor, åka runtom i hela länet och leta upp sommarjobbare som tillhör något av de 14 förbunden.
Detta var mitt andra år i kampanjen, och det var lika givande, viktigt och lärorikt som vanligt!


Detta år var jag med i tre veckor och precis som vanligt är det hårt arbete och mycket blåsor under fötterna!;)
    Jag befann mig med två kollegor i Stockholms västerort längst den blå och gröna linjen, samt i olika delar av Stockholms skärgård.
Det var första gången detta år som vi tog hela skärgården, vilket var väldigt bra tycker jag då det annars lätt kan bli så att arbetsgivare långt ute på öarna känner sig ”säkra” då det e långt ut och kan tro att de kan göra/bete sig hur som helst för att de e ”bortglömda”.


Jag tycker att denna kampanj e riktigt bra och sjukt viktig, och den gör att en väldigt mycket högre procent har möjlighet att träffa på facket på arbetsplatsen, och har chansen att prata med oss, och detta även om de inte är medlemmar.
    Detta då denna kampanj e riktad mot sommarjobbare och LO har en speciell facklig hjälptelefon för sommarjobbare under sommaren.
Väldigt många ungdomar, som arbetar på sina sommarjobb, får just vid detta tillfälle sin allra första kontakt med arbetslivet, och de e väldigt sällan fackligt anslutna.
    Anledningen till detta tror jag är att man för ca 20 år sedan slutade att prata om fackets vikt hemma vid middagsbordet, och eftersom det på tok för sällan, om inte aldrig, pratar om detta på lektionerna i skolan så vet väldigt många ungdomar inte ens vad facket är!
Detta är förjävligt, och något vi måste göra något åt, och då är denna kampanj en väg att gå till väga.


Många ungdomar tror antingen att de automatiskt är med i facket, bara för att de arbetar, då de tror att detta är något deras arbetsgivare anmäler dem till.
    Andra tror att det är något i stil med ”livets ord” och har därför inte brytt sig om att ta reda på vad det egentligen är. Eller så vet de att det e något viktigt, men inte riktigt på vilket sätt, och vågar varken ta reda på det eller bli medlemmar, då de e rädda att förlora sina sommarjobb om de gör detta.
    Alla dessa teorier är riktigt hjärtskärande!


Av de tusen medlemmar vi träffar under denna kampanj så är procentenheten gigantisk låg på de som känner till fackets innebörd, men något man inte får glömma e att arbetsgivarna ofta känner till detta, och det e väldigt sällan en arbetsgivare INTE är fackligt ansluten själv! Detta är något vi också berättar för ungdomarna, alla dem under 30 år som kampanjen yttrar sig till.
    När man berättar detta så kommer de väldigt ofta till insikt och börjar att ställa frågor som t.ex; ”Får man verkligen jobba gratis?”, ”Vad är semesterersättning?”, ”När har jag rätt till rast?” etc etc.
    Sedan får dem våra broschyrer som innehåller deras rättigheter, samt en checklista på saker och ting de måste ha som t.ex anställningsbevis, och så får de numret till LO´s hjälptelefon för sommarjobbare under 30 år.


När man jobbar med denna kampanj så blir man ofta ledsen då man ser hur illa och utnyttjade vissa blir!
    Glad och överlycklig då man hittar sommarjobbare som har någorlunda koll på sina rättigheter och ibland tom e anslutna!
Och så blir man arg och frustrerad över hur illa det faktiskt kan se ut i ens eget samhälle! Detta får mig att vilja kämpa ännu mer för att förändra det hela!

Det värsta jag stött på denna sommar är: 
Två sommarjobbare på 6 respektive 10 år! (Lagen säger 13 år som minimum ålder!).
Det mest tragiska jag stött på denna sommar är: 
En arbetsgivare som sa till sina sommarjobbare, i vår närvaro, då sommarjobbarna blev intresserade av vad vi hade att säga, att det var urlöjligt med anställningsbevis!
Det sjukaste jag stött på denna sommar: 
Att inte bli insläppt på ett stort etablerat företag med kollektivavtal!
Det finaste jag stött denna sommar:
En arbetsgivare, på en arbetsplats med kollektivavtal, som var väldigt mån om att följa avtalet och att göra så rätt som möjligt och ställde ingående frågor på det hon var osäker på!=)

 

Glöm inte att ha koll på dina egna rättigheter på jobbet!
Tänk på att utan kollektivavtal så är du 9 gånger av 10 inte försäkrad, har lägre lön, och ingen pensionsgrundande inkomst, och är väldigt otrygg!
OCH
Glöm för all del INTE bort att berätta om detta för dina barn, och förklara vad facket är!!!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: