Paris – tre delar! T-banan, Sevärdheter, och Disneyland

I juli åkte jag och min pojke till Paris i ca. 2,5 dagar!;)
    Vi åkte inte iväg utomlands någonstans förra sommaren, då vi redan då bestämde oss för att gifta oss år 2014 och skulle börja spara.
Nu har inte sparandet gått allt för bra och vi kände att vi verkligen behövde få ett miljöombyte denna sommar efter allt som hänt, så vi bestämde oss för att ta en liten tripp till Paris!;) 
Ingen av oss hade tidigare varit i Frankrike och för mig är det ganska viktigt att resa till olika länder då man reser, eftersom det finns så otroligt många platser i världen. 
Och i Paris finns både:

Eiffeltornet

Triumfbågen

Notre dame

och Euro Disneyland!=)

Eiffeltornet har jag velat se väldigt länge, och Disneyland har jag alltid velat åka till!
    Och förutom detta så finns ju även: 

Amelie from Montmartre!=)

På den korta tiden i Paris hann vi besöka och se oerhört mkt!
    Det första vi gjorde var att bekanta oss med Frankrikes tunnelbanor!
De ligger decennier före Sverige på detta område!
    Allt var så oerhört logiskt, och det gick att ta sig precis överallt!

Den här praktiska lilla fick-kartan fick vi på flygplatsen och den hade vi med oss överallt!
    Istället för, som i sthlm, att alla linjer heter som slutstationen, som t.ex Åkeshov eller Hagsätra, så är alla linjer siffror och färger.
    Visst vi har också siffror och färger – Hässelby strand är ju t.ex grön linje 19, men vi använder oss aldrig utav siffrorna, och definitivt inte på t-banekartorna.

Jag kan förstå att många turister, eller de som inte kan svenska språket så bra, har svårt att hitta här i sthlm, då det enda de kan göra är att försöka memorera de konstiga namnen (som det blir för dem) på slutstationen och sedan utöver det försöka komma ihåg det konstiga namnet på den station de skall av på!
    Och så får vi ju heller inte glömma att vi är en av de få länder som har Å, Ä, Ö i alfabetet! Utöver det skall de även lyckas förstå att många linjer går på samma linje, fast inte till samma stationer.
    Som t.ex den gröna linjen mot västerort.
Tågen ifrån Hagsätra, Skarpnäck, och Farsta strand är olika linjer fram till Gullmarsplan, sedan blir det helt plötsligt samma linje enda fram till Alvik, där de helt plötsligt blir tre linjer igen!
Åker du då ifrån Farsta strand och skall till t.ex Ängbyplan så sitter du helt plötsligt på fel linje och är vid slutstationen.
    Det här är inte så jävla lätt att lyckas lista ut om du inte är här ifrån! Och utöver detta så skall du till råga på allt hålla reda på hur jävla mkt du skall betala och lyckas ha koll på de olika zonerna i t-banan, samt lyckas hänga med på vad för konstigt namn som står på displayen i vagnen, hitta det namnet på din värdelösa t-banekarta och sedan leta reda på det konstiga namnet på stationen du skall av på!
    Och om du sedan skall åka med röda linjen så kan du ha riktigt otur att hamna på ett gammalt tåg utan display!

Lyckas du ta dig fram problemfritt, i Sthlm, trots allt detta och är turist eller nyinvandrad så borde du fan få medalj!!!
    I Paris hade vi jättesvårt att komma ihåg vilka stationer vi skulle av på, och det blev inte lättare av att alla stationer uttalades på ett helt annat sätt än vad vi tyckte att de borde göra, och lät mkt, mkt kortare! Men självklart hade Paris även en lösning på detta!;):

Precis som i sthlms t-banevagnar, om ingen rivit bort klisterlappen, så sitter det kartor på linjen. Men istället för att ha en karta på alla linjer så är det endast en karta på den linjen man är på, och när man närmar sig nästa station så börjar stationens lampa att blinka på kartan.
    När man sedan lämnar den stationen så släcks lampan, smart va?!;)

Utöver att man med, utan krav på hög IQ, kan åka runt hur enkelt som helst i denna stad, och enkelt kan se att om jag är i Jussieu och skall till Bonne Nouvelle så skall jag fortsätta på rosa linje 7, kliva av i Chatelet och byta till mörkrosa linje 4 och åka till Strasbourg Saint-Denis och byta lila linje 8 och åka en station så är jag sedan framme!
    Detta skulle vara den absolut snabbaste vägen att ta sig dit, men långt ifrån den enda, vilket gör att alla väljer olika beroende på vart någonstans de åker ifrån, vilket på så vis minskar överfulla tåg!
Även fast denna resa kan låta krånglig så är den riktigt jävla busenkel, och risken för att åka fel är minimal! Och för att göra det ännu lättare än lättast, så står det jättetydligt och enkelt skyltat hur man skall gå, då man klivit av plattformen och skall byta linje, det står precis överallt, så det kan inte heller bli fel!

Paris t-banesystem fascinerar verkligen mig och både jag och min pojke var helt tagna av den! Och eftersom den är så sjukt välutbyggt och sträcker sig överallt över hela staden så väljer väldigt många mskor att använda kollektivtrafiken, vilket i sin tur gör att väldigt många är snällare mot miljön!
    Och inte nog med detta så går tågen med max tre minuters mellanrum, HELA dagarna! Ja, det gör dem väl här med tänker kanske ni, men gör dem verkligen det?
Det står ofta tre minuter på displayen i taket på perrongen om du e i sthlms innerstad i rusningstrafik, men glöm då inte bort att det då endast e en linje som då kommer om 3min. Om du t.ex står i Slussen, som jag oftast gör, och skall till medis så stör det dig inte så jättemkt om det står 3min på displayen för du kan ta det tåget oavsett om det är Hagsätra, Skarpnäck, eller Farsta strand som rullar in.
    MEN det kan inte den som bor efter Gullmarsplan göra, utan då kan den personen få vänta i 6min, trots rusningstrafik!
Och hur ofta får vi inte höra av folk som bor i förorten; ”Det är så skönt att bo i slutet av linjen, på mornarna, för då får man sittplats, men det e värre när man skall hem, för då tar alla första bästa tåg och det e inte alltid man då får plats på sitt tåg utan för låta 2-3 tåg hem åka förbi!”?
    Detta för att våra tåg, återigen, delar på samma spår, vilket också gör att vi har så kraftiga förseningar, speciellt i rusningstrafik, tror jag.
I Paris har, som sagt var, alla linjer sitt eget spår, och därför kan trafiken rulla på utan problem, och det finns ingen som helst anledning att hoppa på vilket tåg som helst hem, för då kommer du inte hem!
Så sjukt jävla smart och vi borde definitivt ta lärdom utav detta, istället för att bygga nya linjer för flera miljoner/miljarder som går längst de stationer vi redan har, och inte så mkt längre än så!
    Vad fan är poängen? Man flyttar ju bara på problemet! 

En annan bra grej är att t-banorna i Paris har helt andra hjul än vad våra t-banor har.
    De är mkt, mkt större, och vissa ser verkligen ut som bildäck, fast då med stort tåghjul inuti däcket.
Detta gör att de kan starta mkt, mkt snabbare och stanna mkt, mkt lättare, utan tvärnit eller gnissel!
    Därför går det också mkt snabbare att ta sig fram i Paris t-bana än i sthlms, och det finns ju heller ingen risk för att krocka eftersom linjerna inte delas med andra linjer och stoppar upp nästkommande tåg!

Men inte nog med detta!
    Nu känner jag att jag börjar att låta som TV-SHOPS – ”Men vänta…”!=P
Men det finns nästan hur mkt positivt som helst att säga om denna kollektivtrafik!;)

Detta ovan e en bild ifrån en av Paris t-banestationer, visst e det sjukt fint?!
    Sthlms t-banestationer e också väldigt fina, det e inte det jag syftar på, men vad har vi som inte Paris har (finns det något sådant?=P) ?
    Jo, KLOTTER!
Jag och min pojke åkte sjukt mkt t-bana i Paris, vart vi än skulle, och vi såg fan inte klotter någonstans!
Min teori e att det e så pass många som väljer att ta sig fram med deras t-banor, så väldigt många fler bryr sig om att det e fint därnere!;)
    Ah, hajar ni vad vi kan göra med sthlm?!;)

Jag skall bara nämna två sjukt bra grejor till, om Paris t-bana, innan jag går vidare!;)
    Och det e biljettsystemet!
Köp en biljett, enkelt i någon utav automaterna nere vid spärrarna. Antingen med kort eller kontant, och välj något utav världens alla språk, så att du vet vad du gör och hur!
    Eller gå till informationsdisken, som finns vid varje spärr, och köp den där.
Och där fick vi då även en lösning på spärrkö-problemet!;)
Då du köper en biljett så får du en som fungerar liknande som våra gamla SL-kort i papp med en remsa på baksidan, fast mkt mindre.
    Du stoppar in den i spärren, som läser av biljetten, och så åker den ut på andra sidan. Biljetten kostar ca. 12kr, fungerar i några timmar och du kan åka hur långt som helst i t-banan!;) (Du kan givetvis köpa periodkort).
    Billigt och bra, och ännu ett skäl till att ta tricken istället för taxi eller bil!;) Och inget jävla straff för att du inte bor mitt i smeten, som det e här, då det e mkt dyrare att åka utanför zon A som är innerstan!
    Och därav får de in mkt, mkt mer pengar, eftersom det e så billigt och bra, och kan säkert då lägga ned pengar på bra fungerande tåg/reparationer, vilket vi i sthlm e helt jävla värdelösa på, och gnäller bara på befolkningen! 
    Och den sista grejen då!;)

Detta e inget konstigt, eller problematiskt för fransmännen..glasskydd med dörrar mellan plattform och spår, vilket e en dröm man har att fixa här i sthlm! Men det e dyrt och krångligt här!
    Ja, här skulle man ju bli tvungen att stänga av en station efter en under en längre tid, och på så sätt sabba för flera stationer och linjer som åker förbi samma station!
    Och pengarna, vart skall de komma ifrån?
Priserna för att åka med kollektivtrafiken i sthlm bara höjs och höjs, och färre och färre åker, eller så skippar de att gynna det hela genom att inte köpa biljett och istället planka.
    Och vad gör vi? Jo vi lägger ned enormt stora pengar på att forska fram och konstruera avancerade spärrar, som byts ut en efter en, medans befolkningen kommer på nya knep att planka på, som att t.ex skapa en egen fake-APP!=P

Det här är Paris pendeltåg, dubbeldeckare!;)
    De går inte lika ofta som t-banan, men mkt oftare än våra, och iom två våningar och längre tåg så får väldigt mkt folk plats på varje tåg, och man slipper trängas och det e inte svårt att få en sittplats!;)
Om deras pendeltåg ser ut som våra modernaste X2000 så undrar jag hur deras tåg som korsar landet ser ut!;)
    Så! Nog om kollektivtrafiken!;)

Utöver att hänga nere i Paris t-bana, så åkte vi faktiskt med en sådan till Eiffeltornet!;)
Vilken skönhet!;)

Vi tog hissen hela vägen upp i tornet!

Detta är halvvägs!;)

Detta är Eiffeltornet ifrån planet hem! Näe, det var en grym upplevelse, och det e riktigt kul att få ha sett henne på riktigt och åkt hela vägen upp till den blåsande toppen!;)
     Man fick tryckutjämna väldigt många ggr!=P

Sista dagen tog vi pendeltåget till Disneyland och spenderade våra fem sista timmar där, innan det var dags att ta planet hem!
   Det var svindyrt att gå in, och en Fish and chips kostade 130 spänn!
Det var det billigaste vi hittade att äta!
    En 33cl´s läsk gick på 40 spänn!

Men jag var lyckligast i världen och som ett barn på julafton!;) Vi köpte bara inträde till ena parken, det finns två – nöjesparken och studioparken med mkt filmhistoria.
    Och tur var väl att vi gjorde så för vi hade inte en chans att ens hinna se halva parken på dessa 5 timmar! Och då gjorde vi nästan inget annat än att bara gå runt!
    Vi hann inte åka så mkt, för det var så mkt att se överallt, och vi åt på bara några minuter!;) Allt var så sjukt fint och genomtänkt!
    Det kändes verkligen som om man var i en sagovärld!=D Det var så mkt färg, detaljer, och glädje överallt, så sinnena var helt upptagna varje sekund!;)
    Varenda liten tegelsten var specialdesignad! Allt för att skapa rätt känsla och göra sagornas värld till verklighet!;)

Ett Alice i underlandet-café!;) 

Jag skjuter min pojke med en Buzz Lightyear-pistol i en av de alla grymt fina souvenirbutikerna!;)
Verkligen allt ifrån Disney fanns här! Både gammalt och nytt;)

Man fick träffa flera utav sina favoriter!;)
Men alla hade skrämmande stora huvuden och leenden!=P

Och vi hade turen att vara där på 20-årsjubileumet och fick se en jättefin karneval med sprudlande glädje!=D 

Jag var helt i sagornas värld och varken såg eller hörde något utanför den!;)
Barnet inom en kom verkligen fram här!=D

Min nära döden-upplevelse! 
    Mitt i glädjen så dök det även upp jobbiga känslor!
Jag bestämde mig för att åka den klassiska Space Mountain.
    Min pojke e inte så förtjust i att åka bergochdalbanor och liknande, så jag åkte själv, och jag trodde att det var det sista jag någonsin skulle göra, och att jag aldrig mer skulle få se honom igen!!! 

När man stått i kö mellan det klassiska slinger-stängslet, utanför en åkattraktion, så fortsatte kön inomhus (hela bergochdalbanan var inom hus).
    Där inne var det nästintill kolsvart och endast lite små dekorationer i from av planeter och dylikt som lyste. Jag ser riktigt dåligt i mörker och fick panik då kön rullade på så snabbt att folk sprang! Så jag tog tag i e liten tjej framför mig, höll i henne och sprang efter henne!=P

När det sedan var dags att sätta sig i själva tåget så satte jag mig ganska så långt fram som vanligt, då jag tycker att det e roligast.
    En fransktalande mamma med sina två barn satte sig i min vagn i tåget, och hon frågade, med hjälp utav tecken, om hennes yngste son på ca.8 år fick sitta bredvid mig.
    Franskarna e sjukt dåliga på engelska som känt är!
Jag kollade att den lilla pojken spände fast sig ordentligt, innan jag själv spände fast mig.
    Då jag försökte med det upptäckte jag att min spärr inte kom närmre än 1dm ifrån magen. Jag tänkte att det med all säkerhet inte skulle vara så, och tittade på pojkens spärr som satt tajt mot hans mage.
Jag tryckte ned den mot magen flera gånger, men den stannade inte kvar utan gled upp igen. Jag testade då att slita den högre upp och upptäckte att även detta gick!
    Den lille pojken förstod allvaret och såg förtvivlad och rädd ut.
En anställt gick förbi och ryckte i allas spärrar och när hon ryckte i min, så väntade jag nån sekund på att hon skulle vända sig om och säga: ”Ojdå! Du måste byta plats, den här e trasig!”. Men istället för att ens reagera så gick hon bara vidare och jag började att försöka få kontakt med personalen, som totalignorerade min engelska!
Jag kunde inte kliva ur då jag inte fick upp spärren över huvudet så pass högt att jag kom ur, och precis då jag ropade: ”Pardon!” så såg jag hur de tryckte på startknappen och tåget började att rulla!!!
    Jag insåg att det enda jag kunde göra var att hålla i mig så sjukt jävla hårt jag bara kunde!
Jag höll i metallhandtagen utanpå spärren, högst upp över mitt huvud, och pressade den nedåt så hårt jag bara kunde!
Ovanför benen fanns en liten kant, så jag satte fötterna under den och pressade allt vad jag hade uppåt och hoppades på det bästa!
    Jag tänkte ”Om den här kommer att åka uppochned så kommer jag att dö!!!”. Jag förstod att den med all säkerhet skulle göra det eftersom spärren gick över huvudet och ned mot magen.
Tåget åkte i mörka tunnlar föreställande rymden, så det var svårt att veta vilka planeter som möjligtvis kunde vara en mjuk installation, och vad som var datagjort!
    Jag letade hela tiden efter något mjukt att landa på, men frågan e om det skulle hjälpa?

Det var två långa tåg som åkte samtidigt i tunnlarna och skulle jag flyga av så skulle jag troligtvis, antingen bli överkörd av mitt eget tåg, då jag satt långt fram, eller utav det andra tåget! Jag fick panik, hjärtont och det bara snurrade i mitt huvud!
    Skulle jag missa mitt eget bröllop?! Skulle jag aldrig mer få träffa Thobbe igen?!
Var det här slutet, och det var mitt eget fel då jag prompt vara tvungen att åka bergochdalbana?! VARFÖR???!!!
    Och pang så åkte vi snabbt uppochned!
Jag började att gallskrika! Inte på ett sådant sätt som folk brukar skrika då de e på tivoli, utan jag skrek som om någon försökte mörda mig, och ungen bredvid mig blev livrädd!
Jag kände hur min spärr rycktes uppåt och jag pressade ned den allt jag bara kunde!
    Två gånger åkte den uppochned! Andra gången gallskrek jag: ”MAMMA!!!”.
Hade den åkt uppochned en gång till så vet jag inte om jag hade orkat att hålla emot!
    Man blir verkligen sjukt stark då det står mellan liv och död!!!
Jag kunde ju inte försäkra mig om att de hade kameror inne i alla tunnlar och att de skulle vara snabba nog att trycka på nödstopp om jag flög av! Och även om de skulle det, skulle jag då ha klarat smällen?!

Då jag klev av tåget så visste jag inte om jag skulle gråta, spy, kissa på mig, eller svimma! Då jag gick fram till min pojke så såg jag mer död än levande ut och skakade som ett asplöv!!!
FY FAAN säger jag bara!!!
    Jag åkte inget liknande efter det!!! Istället så åkte vi saker som varken åkte uppochned eller i höga backar!

Detta är bilder på ”levande” robotar som underhöll gästerna medans de stod i kö till en åkattraktion!
    Ett mkt fiffigt sätt att få gästerna att hålla humöret uppe trots långa köer!
Samtliga robotar är i mskostorlek!;)
Och för att få folk att bli ännu gladare så kunde man med jämna mellanrum registrera sin inträdesbiljett i en automat och så fick man gå före hela kön, till den attraktion man valt, en specifik tid. Mkt smart!;)

Vi trivdes väldigt bra i Paris, och det var riktigt skönt att komma bort ifrån allt en stund!;) Men vi blev bestulna två gånger!
En gång av en servitör som stal mitt rosa Eiffelstorn, och andra gången blåste en annan fransman oss på tågbiljetterna hem ifrån Disneyland, så hade inte jag fört över pengar till mitt kort dagen innan, så hade vi inte kunnat ta oss därifrån, då våra kontanter var slut, och missat flyget!
Det där sista fick oss faktiskt att bli lite trötta på drygheten mot turister!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: