Hur är gruppen?

Jag tycker det är ganska intressant att många gånger när vi skall förklara för en grupp hur något/några/någon är och fungerar så förklarar vi det oftast ur en och samma synvinkel…Hur blir det om man vänder på det? 
Hur upplevs gruppen?
Gruppen följer massan och har ett gemensamt system och regelverk.
De ställer en väckarklocka som de vaknar till när det är dags att gå upp. De gör sig i ordning, äter frukost och lämnar sitt hem – morgonrutinerna tar näst intill exakt lika lång tid varje gång, och är inget de egentligen behöver tänka så mycket på.
    Sedan hoppar de på samma buss/tbana/tåg som alltid – smälter in i massan, läser sin tidning – helt orubbade av mummel, musik, skratt och trängsel. De är en fisk i det stora stimmet!
Arbetsdagarna går på rutin, man gör varken mer eller mindre än vad som behövs, och förnyelse eller framförande av fler/andra arbetssätt ses som något jobbigt och flummigt.
Tillbaka i hemmet äts middagen så nära samma tid som möjligt, varje dag. En mängd TV-serier följs och kvällarna avslutas sedan med minst 8 timmars sömn – annars blir hela kommande dag förstörd!
Till helgen har man fredagsmys, med oftast samma mat och snacks framför TV`n eller så ser man 3-timmars långa filmer på bio. AW i högljudda lokaler eller någon form utav mingel är också populärt och givande.
I övrigt spenderas mycket av gruppens tid i olika slags köer, med att sitta still och rakryggad bakom ett skrivbord, att ha ett stort behov utav sömn och stillastående träning i ett rum fyllt av andra människor där var och en sköter sitt, tyst, tillsammans.
    De har en inbyggd klocka som ständigt styr och håller koll på vad man gör, och de vet exakt hur lång tid varje sak tar! Och det mest fascinerande är att gruppen alltid tolkar alla uppgifter på exakt samma sätt, och sedan framför det hela snarlikt varandra! Och räkningarna betalas in exakt samma datum varje månad – om du inte lagt allt på autogiro så att du slipper tänka själv!

Vilka är det jag egentligen pratar om?
    Känner ”ni” igen er, eller är det för generaliserat?
Det ÄR väldigt generaliserat och fördomsfullt – precis som när ni bedömer hur en person med ADHD är och fungerar! För er kan det vara kaos, främmande och mentalt jobbigt att försöka förstå och följa ”oss” i vårt tempo och i våra visioner och utförande – jag förstår det! Men frågan är om ”gruppen” förstår hur främmande den kan vara för ”oss”?!
    Bara för att vi inte har samma behov utav era basrutiner som ni, betyder inte det att vi inte har några rutiner – vi har rutiner som passar oss!
Vi ingår i gruppen tillsammans med er – men hur klarar ni av att föra en konstruktiv konversation och faktiskt lyckas både tänka och lyssna samtidigt som resten av flocken står och gör samma sak inom samma kvadratmeter?!
    Hur kan ni sitta och läsa en megatjock bok på tbanan samtidigt som en hel Björk-låt produceras runt omkring er?!
    Hur kan ni sova så sjukt jävla mycket, men ändå alltid vara trötta och i behov utav mer sömn?!
    Hur kan ni tycka att det är bekvämt att sitta rakryggad på en stol, med fötterna placerade med exakt 1dm`s mellanrum på golvet – utan att det börjar klia i hela kroppen?!
    Hur kan ni tycka att det mest intressanta och kreativa föreläsningssättet är att stå som en pinne, rakt upp och ned och föra envägskommunikation tillsammans med brutalt mycket text?!
    Hur kan ni sitta stilla i en biostol med litet benutrymme 3 timmar i sträck och fortfarande förstå handlingen på vita duken – så länge ni har cola och popcorn?!
    Hur kan ni alltid förstå vad ni i gruppen säger och menar – medans se ut som frågetecken när vi, tusen år innan, sagt exakt samma sak – talar vi inte samma språk?!
Och hur kan ni alltid bedöma en uppgift på exakt samma sätt och välja snarlik redovisningsform?! – Vart finns dessa oskrivna regler och facit?!
Vart finns rymden bakom orden och meningarna?! Varför kan man inte blanda? Är vi inte kända för att gilla lagom?!
Det är inget fel på gruppen – det är inget fel på oss heller! Därför är det farligt att generalisera!
Vi gör samma saker – vi har behov utav samma saker – skillnaden är bara att mängden inom vardera område skiljer sig! Likaså utförandet och tempot.
Vi är inte annorlunda – inte ni heller – vi är bara väldigt främmande för varandra, men det är just våra skillnader som kan bli vår största styrka – tillsammans!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: