Kvinnodag…

KVINNOR IDAG – Igår var det den internationella kvinnodagen…
    Igår var jag sjuk och kunde inte blogga – mår inget vidare bättre idag, men bloggar ändå.
– Denna mening symboliserar så mycket annat i en kvinnas liv!


Under min uppväxt både upptäckte jag och fick höra att dåtidens kvinnor hade det så mycket bättre än vad t.ex min farmor och mormor hade haft det – jag skulle dessutom komma att få det ännu bättre och lättare.
    Visst har jag det bättre och lättare än vad farmor och mormor hade det när de var unga, men hur mycket bättre har det blivit sedan mamma var ung, och – är det ännu bra?!
Om man tänker rent utvecklingsmässigt så är det ofta bättre nu mot vad det var förr, ändå brukar man alltid säga Det var bättre förr, men hur skall något kunna bli bättre ,och till slut bra, om vi accepterar nuläget så som det är och inte strävar framåt?!


När jag var flicka, och började skolan, fick jag snabbt veta min plats – som tjej skulle man vara lugn, städad och stilla i klassrummet – en roll jag än idag tampas med, och fajtas mot!

    När jag blev tonåring började jag att skära mig själv i armar, ben och fötter – något jag slutade så sent som för fyra år sedan!
    Som tonåring blev jag utsatt för grova sexuella trakasserier och mordhot – något som satt spår i mig som aldrig verkar försvinna!
    När jag var ny i vuxenlivet var jag med om två våldtäkter – något jag aldrig lär glömma, och kanske heller aldrig komma över!

    När jag var en ung kvinna i början av 20-års åldern varierade tilltalet till mig ständigt mellan flicka och kvinna – när blir man egentligen tillräcklig för att ses som kvinna?!
   När jag passerade 25-års åldern fick jag höra att jag både var ung och höll på att bli gammal – går åldrandet som kvinna snabbt, medans mentaliteten och erfarenheterna hamnar decennier efter?!
 

Detta är en snabbresumé av en del utav mitt liv som flicka, tjej, och ”halv-kvinna”, men är denna resumé unik?
     NEJ! Dagens skolflickor får precis som jag och min farmor och mormor – ÄN IDAG, veta sin plats och roll i skolan!
     Ca. två tonårstjejer, i varje skolklass, skär sig eller har någon annan form utav självdestruktivt beteende – ÄN IDAG!

     Tonåringar och unga kvinnor, trakasseras sexuellt, i skolan, på arbetsplatsen, på fritiden, på nätet – ÄN IDAG!
IDAG mordhotas unga kvinnor till och med för att de spelar dataspel online -IDAG!

     Det kvinnliga könet – oavsett ålder, våldtas – runtom i världen, i vårt land, i vår hemstad, i vår kommun – ständigt, utan att något händer – ÄN IDAG!

Jag blir äldre som alla andra, och har idag fler år bakom mig än det som nämns i min resumé. Hur mycket äldre jag blivit (rent siffermässigt), har jag slutat prata om. Detta då jag naivt trott att om jag raderar ut dessa siffror, så kommer jag att bli behandlad på samma sätt, och med samma respekt som mina jämnåriga manliga medmänniskor – SÅ ÄR INTE FALLET!
    Jag har börjat att förstå att som kvinna så kommer man aldrig riktigt dit – iaf med denna förtryckta, bakåtsträvande strategi som vi i dagens samhälle använder oss utav, och som utav någon sjuklig anledning får oss att kalla samhället jämställt!
    MEN VISST! Jämför vi dagsläget med dåtidens Sverige, och Sverige med länder som ligger ännu mer efter så är det ju mer jämställt – men det är FORTFARANDE INTE JÄMSTÄLLT!

ÄN IDAG, händer det att jag tilltalas som flicka – jag blir nästan äcklad när detta händer! VAD ÄR ERT PROBLEM?!
    ÄN IDAG, är jag både ung och gammal – samtidigt! Jag har förstått att det som åldras är kroppen, men inte ens inre – detta trots de brutala, förtryckta, och förjävliga upplevelser och erfarenheter, så många kvinnor tvingas få i sådan tidig ålder!
KAN DET BLI EN TYDLIGARE KÖNSSKILLNAD?!
KAN DET BLI TYDLIGARE ATT DET ÄR OJÄMSTÄLLT?!
    IDAG är jag en ”Kvinno-flicka” som är i kapitlet ”FARLIG ATT FASTANSTÄLLA OCH GE HELTID PGA BARNRISK” och är beroende utav min mans inkomst, och lär även vara det utav hans pension – PRECIS SOM MIN FARMOR OCH MORMOR – om det fortsätter på detta sätt! SER INGA BEVIS PÅ MOTSATSEN! 
    ÄN IDAG tjänar vi kvinnor mindre än männen!
    ÄN IDAG dör kvinnor under förlossning och abort – och det är ännu inte kvinnans rätt att själv bestämma hur hon skall förlösa SITT BARN ur SIN EGEN KROPP!
    Det är fan inte ens kvinnans eget val om hon skall ha barn eller ej!
OCH det enda vi får höra är att VI SKALL HÅLLA KÄFT OCH SLUTA GNÄLLA?!
SAMT GRÄVA NED VÅRA UPPLEVELSER OCH ERFARENHETER I DET MÖRKA – GLÖMMA BORT DEM, SKÄMMAS, OCH BLUNDA FÖR DESS FORTSÄTTNING – KVINNA TILL KVINNA!
VI HAR HÅLLIT KÄFTEN LÄNGE NOG, OCH DET HAR INTE GETT OSS ETT JÄVLA SKIT!!!

Annons

2 reaktioner till “Kvinnodag…

  1. Jag bestämde själv hur jag skulle föda mina barn ur min egen kropp. Jag valde planerade kejsarsnitt. Och inte för att de låg fel eller ngt sånt. Hade jag inte fått de planerade kejsarsnitten så hade jag inte haft mina barn.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: