Är man ung längre idag än förr – samtidigt som man är äldre längre, men blir gammal snabbt?

Det är många år mellan bilderna – bägge är jag men i två helt olika sekel, i olika tider, på olika platser med olika förutsättningar.
    Grunden är väldigt snarlik, fastän utvecklad, när det gäller visioner, drömmar, människosyn och ideologi. Förutsättningarna skiljer sig en hel del – på gott och ont, och erfarenheterna har både blivit större och fler – även dessa på gott och ont.
Men på bägge bilderna är jag ung – både på bilden där jag är en musiktokig, vågad tonåring, och på bilden där jag är en gift, politiskt aktiv, vuxen kvinna.

Den högra bilden hade i en tid utav det århundradet jag kommer ifrån varit jag som gammal – i en annan hade den varit jag som medelålders – men idag är bilden jag som ung vuxen. Är det ett nytt begrepp, eller har det bara förflyttats med tiden?
    I början utav 1900-talet var man ju ung vuxen när man just blivit tonåring och skulle ut i arbetslivet – man kanske bara var 13 år vissa gånger. Jag är betydligt äldre än 13 år, men ändå en ung vuxen ca. 100 år senare.
Sedan finns det små barn som tvingas bli vuxna på tok för tidigt, och vuxna människor som aldrig blir vuxna, men det är något helt annat det – nu håller vi oss till siffror och synsätt.

Om jag jämför den högra bilden med mitt årtionde så ligger jag generellt efter i tiden. Då borde jag för länge sedan ha haft barn och en fast anställning. Men samtidigt så ligger jag generellt före i tiden här – framförallt på bolånefronten.
    På ett sätt har jag nu även mer frihet och möjligheter som kvinna, än vad jag hade haft då – på ett annat sätt har jag mindre nu, än vad jag hade kunnat ha då.

Om vi då tittar på den vänstra bilden – precis i mitten utav tonåren, som känns som ett halvt liv sedan, men som ändå är i ganska så modern tid, och så jämför vi den med dagens tonåringar i samma tidsperiod utav tonåren…
    Helt plötsligt blev det väldigt tydligt att vi kommer ifrån två olika sekel, och då har det ändå bara gått 15 år på det nya.
Delar jag pratar om känner inte dagens representanter för den vänstra bilden till,och delar de pratar om känner inte de unga vuxna till – vi måste plugga på och lära oss utav varandra för att hänga med och förstå helheten.
    Och glappet mellan dagens vänstra bildrepresentanter och nutidens medelålders, som för övrigt är väldigt oklart vart den börjar och slutar numer, blir generellt betydligt större än vad det generellt var för samma tidsgrupper på 1900-talet. Detta även fast det hittills hänt betydligt mer under 1900-talet än vad det hittills har gjort under 2000-talet – vilket i sig är väldigt logiskt, iaf enligt den logik vi hittills är vana vid!;)
Men om man då tar den högra bilden och kopplar ihop med dagens obeskrivliga medelålders så är de, trots att det då kan vara ganska så stort tidsglapp emellan, generellt i samma tid – många gånger kan medelåldern även befinna sig i en större del utav de unga vuxnas ram – även fast de inte kategoriseras därefter.
    Dagens medelålder och dagens unga vuxna hamnar, generellt, tillsammans i tidsaspekten ungdom för dagens äldre och gamla. – Dagens gamla har i sin tur fått tidsaspekten äldre som är en motsvarighet till unga vuxna – fast i två helt olika tider i livet.
Medelåldern och de unga vuxna har, generellt, tillsammans hamnat i någon slags mellantid med de äldre och de gamla. Denna mellantid gör ibland att det känns som att alla dessa grupper befinner sig i samma tidsperiod – samtidigt som den ibland kan få de unga vuxna och medelåldern att få en känsla av att de befinner sig i dagens vänstra bild – tonåren.

All denna röra gör helheten, kategoriseringen i sig, tidsaspekterna, och de generella perioderna relativt svårbegripliga och krångliga. Emellertid kan de tom ställa till det ganska så rejält, då de inte stämmer in med verkligheten och samhällsuppbyggnaden. Och likväl som den kan skapa ett stort hål i den generella gemenskapen, så kan den även skapa en väldigt stark, oväntad, och väldigt betydelsefull gemenskap mellan oförutsagda tidsgrupper – iaf om man jämför med det som generellt var logiskt förr, eller kanske snarare nyss!;)
Samtidigt kan detta skapa större glapp mellan dagens vänstra bild och dagens högra bild, än vad den gjorde nyss – samt skapa mindre glapp mellan dagens högra bild och de grupper längre fram som kommer ifrån en tid längre bak.

Nu har jag generaliserat ganska så mycket, men jag tycker att detta är så oerhört intressant, men samtidigt väldigt onödigt och ologiskt, men spännande att fundera på!;)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: