Lönen måste höjas, inte sänkas – den som tror något annat låter sig luras!

Lönen måste höjas, inte sänkas – den som tror något annat låter sig luras!
I Sverige har vi ett system som kallas för den Svenska Modellen.
Detta innebär, bland annat att lönen styrs via kollektivavtalen i Sverige, och inte i Svensk lag! Detta är ett unikt system, vi haft i snart 100 år, och som är känt runt om i hela världen
!
Den Svenska Modellen bygger på att arbetsmarknadens parter bestämmer spelreglerna på svensk arbetsmarknad – där ingår minimilönerna.
Arbetsmarknadens parter består utav respektive fackförbund och respektive arbetsgivarorganisation.
Arbetsgivarna är anslutna i sina respektive arbetsgivarorganisationer, och de anställda är anslutna i sina respektive fackförbund – ju fler anslutna i de bägge organisationerna, ju starkare blir respektive organisation och part
! Parterna tycker olika om många olika saker, bland annat om lönen…
En företagare vill ju tjäna så mycket som möjligt på sin verksamhet och ha så lite utgifter som möjligt. En anställd vill ju tjäna så mycket som möjligt, för att klara av sina vardagliga utgifter och månadsavgifter – leva lite utöver detta är ju också något man vill. Så bara i denna fråga kan det krocka ganska så rejält, beroende på hur stark respektive förhandlingspart är vid förhandlingsbordet – det är anslutningsgraden i respektive organisation som avgör dess styrka. Ju fler desto större hot för motparten – desto starkare
!
Men även fast man tycker olika om mångt och mycket, så tjänar hela landet på detta system
!
Den Svenska Modellen bidrar, bland annat, till bättre arbetsmiljö, bättre anställningsvillkor, en jämlikare vardag och till vettigare löner
!
Om lönen istället skulle vara instiftad i lagen, så skulle lönen vara betydligt lägre – detta är ett faktum
!

Om vi har lagstadgad lön, så förlorar arbetsmarknadens parter och du ägandet över löneutvecklingen! Det skulle bli betydligt svårare att få till en ökad löneutveckling, då det med en lagstadgad lön innebär att makten över dess utveckling styrs utav Sveriges riksdagsledamöter – hur de vill förbättra, försämra och ändra den – när och om! Är du missnöjd får du i sådana fall gruppera dig tillsammans med tusentals och försöka ändra åsikt hos politikerna – alternativt byta ut dem vart fjärde år, istället för när parterna själva anser!
Sedan har vi inte bara en yrkesgrupp i Sverige, utan tusentals
! Därför har vi också en hel del fackförbund, som tillsammans bildat en gemensam facklig organisation som för organisationers förbunds talan – dessa är LO, TCO och Saco. I dessa tre organisationer ingår miljontals utav anslutna människor, i respektive fackförbund anslutet till sin yrkesgrupp och arbetsplats. Att inte låta dessa medlemmars förbund och respektive organisationer föra sina egna medlemmars talan, utan istället ge makten till lagen att göra en generalisering, är inget någon utav dessa miljontals människor skulle tjäna på – tvärtom!
De som skulle tjäna på detta är egoistiska företagare, och människor som vill tjäna pengar på andra människors bekostnad
!
Så länge priserna stiger, så måste också vårt levebröd göra detta
! Räcker inte lönen till, och vi inte är med och förhandlar dess utveckling och utformad, så blir det som ett flertal stater i USA, där människor tvingas ha 2-4 arbeten för att ens gå runt – utan semester och sociala försäkringar!

Tänk en gång till!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: