Låt oss tala om vad som är hotat!

Den senaste veckan har det än en gång diskuterats kring svenska flaggans hotbild eller inte – att vara eller att inte vara.
    Vems är egentligen flaggan? Varför har vi den och vad skall vi ha den till?
Människan har i århundraden använt sig av olika typer av flagg.
Dagens nationsflagga antogs år 1905 – innan dess hade man en unionsflagga tillsammans med Norge.
Flaggan skall symbolisera nationen eller unionen – vi länder som är med i EU har även ett gemensamt unionsflagg.

Flaggan är alltså en slags landssymbol som tillhör alla som bor i Sverige och skall behandlas med respekt!
    Den används ofta som dekoration och i Sverige får man egentligen flagga vilka dagar som helst, men man får inte använda flaggan i kommersiellt syfte – då behöver man ta kontakt med Patent- och registreringsverket. Det är alltså inte någon specifik person, enskild grupp eller förening som har rätt att ”överta” nationsflaggan – ändå pratas det ofta om att svenska flaggan är hotad, varför? På vilket sätt kan den egentligen vara hotad? En påföljd till denna diskussion blir ofta även att det är ”fult” att använda flaggan.
    Då flaggan ägs av alla som bor i Sverige, skall behandlas med respekt, inte får användas i kommersiellt syfte utan tillstånd, samt heller inte ägas av enskilda grupper så blir ju enda sättet till att ”överta” flaggan genom att den ”överlåts” av omgivningen. Det är i sådana fall det som är hotet, inget annat!
Är detta en viktig fråga? Nej, men det kan bli det om vi tillåter att respekten dör ut och låter nationens flagg endast få ägas av en specifik grupp. Lösningen på detta är enkel – låt det inte ske – låt ALLA i Sverige fortsatt få äga flaggan.
    Det som däremot är viktigt är att tala om det som egentligen är hotat i detta land i nuläget, nämligen fri abort, äktenskap oavsett kön, allas lika värde och allas lika rättigheter!
Det är inte bara flaggan som skall respekteras och vara för alla! Sverige är ett land som länge haft fred och ägnat det senaste århundradet åt jämställdhet och allas lika värde. Kvinnor måste fortsatt få äga sin egen kropp – kvinnans makt över sitt eget liv och sin egen tillvaro måste fortsatt utvecklas, inte tvärtom! Kärlek är kärlek och du måste själv få välja vem du vill leva med och skall även fortsatt, öppet få älska den person du älskar! Oavsett vem du är – vilket kön du har, vilken sexuell läggning du har, hur du ser ut, vilken funktionsvariation du har, vart du är född, fattig, rik eller medelklass. så är vi alla lika mycket värda, med samma rättigheter och vi alla skall ha chans att vidareutveckla oss själva och vårt egna liv! Detta är grundläggande i vårt land Sverige – detta får inte rasera! Den som försöker få en att ändra uppfattningen om vart hotbilden egentligen är – är den som själv tjänar på det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: