”Pappa betalar” tar över innerstan

Att det funnits stadsdelar rikare än andra i huvudstaden Stockholm är inget främmande! Tvärtom så är det så det har varit under en väldigt lång tid – skillnaden då mot nu är däremot att i modern tid tar överklassen över ägarskapet av Stockholms innerstad.
”Pappa betalar” har länge varit ett känt fenomen i stadsdelar som Östermalm, där överklassen, generellt, ”regerar” över stadsdelen med stora våningar som går i arv, lyxiga bilar och dyra utevanor. En stadsdel där du som tonåring eller ung vuxen kan ha förmåner som att få en lägenhet av dina föräldrar för att kunna flytta hemifrån innan du själv fått en egen inkomst eller ett eget startkapital. Förmåner som ”fickpengar” till att äta och dricka dyr ute, tillsammans med dina vänner. En stadsdel man förknippar med helrör och vaskande av Champagne på krogen, samt somrar ute på Sandhamn.
Östermalm har länge varit en stadsdel där rika och kända människor bor och det är varken något fel eller konstigt med det – det är en stadsdel det har handlat om!
Stockholms bostadsmarknad har länge varit tuff för majoriteten av både stockholmarna och de som är nya i staden. Men det senaste 15 åren har det verkligen raserats, och de senaste åren har det verkligen eskalerat totalt!
”Pappa betalar” har även flyttat in på söder! Södermalm har gått ifrån att vara en av Stockholms fattigaste och sunkigaste stadsdel till ett ställe där rika människor, som inte vill skylta alltför mycket med sin rikedom, flyttar – ett ställe föräldrar köper de första lägenheterna till sina barn.

Det är inget fel med att ha pengar, det är inte fel att köpa lägenheter åt sina barn – men det är fel när det är rikedom som avgör om du skall ha rätt till ett boende, om du skall kunna flytta hemifrån, och om du skall få bo i innerstaden!
Majoriteten av Stockholms innerstads hyresrätter har de senaste åren sålts ut och ombildats till bostadsrätter. Priserna har stigit långt över trätopparna och ”Pappa betalar” håller på att ta över hela innerstaden – vilket kommer att göra innerstaden segregerad!
Sveriges huvudstad måste vara ett betydligt bättre föredöme än så – staden måste föregå med integration och inkludera alla sina invånare! Det kan inte vara så att endast den som har råd att köpa och sedan har möjlighet att trissa upp priset så högt som möjligt, är den ende som får bo i huvudstadens innerstad!
Prisökningen måste få ett stopp, kraven måste sänkas, en blandning av hyresrätter och bostadsrätter måste vara innerstadens och länets upplägg för att komma till bukt med segregationen och komma framåt med integrationen! Framförallt så måste varje individ själv kunna få bestämma om man vill äga eller hyra sitt boende.
Ett Stockholm för alla måste även betyda en stad med boende för alla – inte bara för dem som har råd eller råkar ha rika föräldrar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: