Nu är det väl ändå dags att ta frågan om kvinnans rätt till sin egen kropp, på allvar?!

Är det inte verkligen på tiden att vi nu, en gång för alla, tar frågan om kvinnans rätt till sin egen kropp på allvar och tar itu med den på riktigt?! Att det ens skall finnas en diskussion om detta – behöva debatteras och att det ens är en fråga är helt sjukt och fullständigt vidrigt!
    I en tid, i ett så pass rikt och ändå väletablerat land som Sverige är det skamligt att det fortfarande är en fråga om när om och hur kvinnan har rätt till att äga och bestämma över sin egen kropp! Att vi nästan 20 år in på 2000-talet fortfarande tycker att det är fullt rimligt att det diskuteras och debatteras om när kvinnan skall få bestämma och inte! Att vi ännu gör skillnad på kvinna och kvinna och tycker att det är fullständigt logiskt och normalt att göra på detta sätt!
    Det finns ännu en stor fysisk skillnad på män och kvinnor och det är att vi kvinnor har möjlighet till att bli gravida och föda barn! Alla har inte den möjligheten, men kvinnokroppen är alltsom oftast utformad med instrument för att ett barn skall kunna bo och växa inuti en. Ändå så finns det såå många män som anser sig ha rätt till att styra och bestämma över denna fysiska bit!
Vi har i århundraden fått acceptera och tvingats att leva med att man som kvinna inte får den vård man förtjänar och behöver under en graviditet, under en förlossning och efter en förlossning. Kvinnor har dött i såkallad ”barnsäng” och kvinnor dör än idag! Det är tydligen något vi bara skall acceptera, precis som att det är att dra en nitlott att råka födas som kvinna och att råka kunna bli gravid! Det är först idag, i denna tid, som våra förmödrar vågat ta steget och söka hjälp för de förlossningskomplikationer de haft sedan 1900-talets mitt och blivit intalade och övertalade att detta är fullt normalt! Som kvinna skall du lida – på ett eller annat sätt livet ut! Denna mentalitet måste DÖ och det måste den göra NU!
    MEN, jag tror att det är livsfarligt att fastna i diskussionen om förlossningskomplikationer. Det är vidrigt hur en vaginal förlossning kan få gå till i modern tid och att det knappt finns någon hjälp alls att få, varken under förlossningen eller efteråt – man skall bara gilla läget! Och det är fruktansvärt sorgligt att det ännu är tabu att som kvinna drabbas av depression i samband med eller efter en graviditet och förlossning! Skammen regerar fortfarande och som kvinna så skall du vara tacksam! Uttrycket Kåt, Glad och Tacksam börjar äntligen bli förlegat men det nya uttrycket Stark, Nöjd och Tacksam är fan inte bättre det! Diskussionen får inte ha sitt fokus på förlossningskomplikationer – att inte få komplikationer under en förlossning är näst intill omöjligt – fokuset skall istället ligga på rätten till att få den psykiska och fysiska vård du behöver och önskar! Behöver Fiffi repareras så skall du ha all jävla rätt i världen att få kirurgisk hjälp med detta och det skall fan ingå i den vanliga sjukvården – vara en del av välfärden!!! MEN det grundläggande fokuset måste ligga på kvinnans rätt till att äga och bestämma över sin egen kropp – oavsett vad!!! Det är så sjukt att det idag, i modern tid, råder en debatt om när och hur kvinnor skall få bestämma över sin egen kropp eller inte! Vi har äntligen fått till en samtyckeslag i Sverige, vilken jag innerligt hoppas också kommer att fungera som den är tänkt – men när blir det i Sverige kvinnans egna rätt att få bestämma när, hur och vart hon vill föda sitt egna barn ur sin egen kropp?!
    Idag tvingas vi kvinnor att ställas mot varandra. De kvinnor som råkar ha ett planerat BF under högsäsong är det synd om och där ligger fokuset på att alla dessa kvinnor skall få en säng någonstans i landet, på något sjukhus, i ett eget rum eller i en korridor i hopp om att någon anställd kommer att ha tid att titta till henne – hjälpa henne och kanske hinna ge henne smärtlindring samt se om det uppstår fara för hennes eller barnets liv. Det är helt fel fokus! Detta är en fullständigt vidrig kvinnosyn! Varje kvinna, oavsett vart och oavsett ekonomiska tillgångar eller kontakter måste själv få bestämma över sin egen kropp, sin egen graviditet och sin egen förlossning! Hon måste få bestämma på vilket sätt hon vill föda – vaginalt eller snitt. Hon måste få bestämma vart i landet, där hon känner sig trygg och önskar föda sitt barn. Och ingen kvinna skall någonsin mer behöva bli ifrågasatt och tvingas att förklara sitt val och sin önskan!!! Detta är det fokuset vi måste ha! Att diskutera plats och barnmorskor skall bara fungera och det hade det fan gjort om det var männen som hade den fysiska möjligheten till att bli gravida och föda barn! Så låt dem för fan inte ta denna fråga och göra den till någon kall, fyrkantig, praktisk sak som ingen politiker riktigt vill ta i! Rätten till att äga och bestämma över sin egen kropp skall vara en rättighet i en demokrati – det skall vara mänskligt!
    Och sluta ställ oss kvinnor mot varandra – vaginal förlossning mot kejsarsnitt – det skall fan inte ens vara en diskussion, det skall vara kvinnan själv som bestämmer, PUNKT! Och till alla er som ännu köper/sprider rykten om att det skulle vara så mycket sämre för både kvinnan och barnet att föda med kejsarsnitt och därför vara ett egoistiskt val, läs på för fan – det är farligt att föda barn, så är det men med rätt och värdig vård och i en stor livshändelse där kvinnan känner sig trygg och respekterad ökar chanserna oerhört för att allt skall gå så bra som det bara går! Att överhuvudtaget låta detta vara en fråga är att pissa på jämställdhetsutvecklingen och att ha samma tankesätt som de konservativa idioter som hävdar att ett foster i v.18 inte är ett foster utan ett utvecklat barn och därmed kämpar för att få bort den fria aborten!

Jag kämpade i sju månader, tillsammans med min make för rätten att få bestämma över min egen kropp och min förlossning. Jag blev beviljad ett kejsarsnitt då den avgörande personen i fråga lyssnade på mig och min önskan. Att den enskilda individen skall vara den som bestämmer över någon annans kropp, förlossning och liv är både sjukt och vidrigt! Alla får inte träffa en vettig person på dessa samtal – precis som inte alla kvinnor fick på 70-talet när vi tvingades till att försöka övertala utomstående med makt om att få göra abort! Det är sjukt att både abortfrågan och förlossningsfrågan ständigt skall hamna under temat Kvinnans rätt till att själv få bestämma eller inte själv få bestämma över sin egen kropp! Och det är sjukt att graviditet och barnafödsel än idag skall vara en diskussion!
    Efter min förlossning och efter att lille Jiro kommit till världen så gick jag med i den slutna Facebookgruppen Rätten att välja Kejsarsnitt med närmre 2000 kvinnor runtom i landet som har fött barn med snitt eller som kämpar för att få bestämma över sina egna kroppar och föda med snitt! Där är vi närmre 2000 kvinnor som dagligen stöttar och pushar varandra i denna kamp! Vi delar med oss om känsliga och fullständigt vidriga historier – alla tagna från nutidens verklighet och från våra egna liv! Många gråter – både av glädje och panik. En del tvingas ta sig till andra länder för att få föda som de själva vill och önskar – det var plan B för min egen del! Så precis som kvinnan, i modern tid, tvingats till Danmark för att få skaffa barn utan en karl vid sin sida, tvingas hon även utomlands för att få föda barn på ett värdigt sätt – på det sätt hon själv vill och bestämt sig för!
    Jag gråter ofta när jag läser inlägg i den slutna Facebookgruppen om hur vidrigt många kvinnor blir bemötta av vården inför sina förlossningar. Jag tycker att det är så hemskt och sorgligt att vi inte har kommit längre! Men för att kunna göra det så måste alla kvinnor tillåtas att hålla ihop – fajten måste handla om kvinnans rätt att själv få bestämma över sin egen kropp, sin eventuella förlossning och sitt förlossningssätt – och den kampen kan vi bara ta tillsammans!!!

#jämställdhetsfajten #minkroppjagbestämmer #fiffilotta #feminist #mänskligarättigheter

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: