”Han ska inte till Mars!”

Jag har alltid funderat på framtid, historia, utveckling, miljö och klimat – tog i tonåren ställning genom att kalla mig för feminist, tog ställning kring miljö- och klimatfrågor, samt blev vegetarian. Under åren så har jag gång på gång blivit förvånad över hur pass många det är i omgivningen som inte verkar bry sig om dessa viktiga frågor överhuvudtaget! Folk som menar på att det är något fysiskt, innan vi föds, som avgör hur vi skall vara, bete oss, bli behandlade och vilka förutsättningar vi kommer att ha under livets gång. Folk som frossar sönder i kött, flyger runt till höger och vänster – flera gånger om året. Skiter i att återvinna, återanvända, köpa närproducerat, tänka på el- och vattenförbrukningen. Folk som lever som om det inte fanns någon morgondag! Det är inte allas morgondag – inte våra äldre släktingars, kanske inte heller din och min morgondag – om vi har tur. MEN, det är våra barns morgondag – deras liv och framtid!

Nonchalansen till framtiden har flera gånger fått mig att tvivla på att skaffa barn. Det har liksom känts egoistiskt – för hur stora är egentligen chanserna att dagens barn kan leva ett helt liv på vår jord? Kommer de ens själva att kunna bli föräldrar? Kommer de att hinna, kunna bli gamla?
    Istället för att låta löpet och morgonsändningarna visa klimatets brutala vardag, runtom i världen med torka, svält, äldre och yngre som dör av värmeslag, översvämningar och extrem värmebölja så fokuseras det endast på det sistnämnda – värmebölja – fast med helt fel fokus! Fokuset ligger på hur skönt det är med tropisk värme i ett land som egentligen skall vara relativt kallt och grått! Ja värme är skönt, men skall det verkligen vara på bekostnad av våra barn? Och tror ni verkligen att det stannar där – kring det behagliga? Är det inte ett problem att det i Afrika är över 50 grader, mer och mer kontinuerligt?!
    När lilla Jiro kom till världen så började jag att tänka ännu mer på detta! Hur skall det gå för honom och hans liv? Thobbe har enda sedan vår son föddes skämtat om att han skall till mars något som gjort Jiros Farmor orolig och repliken ”Han ska inte till mars!” har fötts och kommit ur både hennes och min mun! Att vi ens diskuterat detta, även fast det inte varit på fullaste allvar, tycker jag är otroligt sorgligt för även fast diskussionen inte haft en seriös ton så ligger det ändå en hel del allvar bakom!

Hur skall vi förklara för våra barn att vi tyckte att det var viktigare med en stor blodig köttbit var och varannan dag i veckan och inte bara till fredagsmyset och därför sket fullständigt i den extrema köttkonsumtionens största klimatpåverkan? Att vi i modern tid låter media-bruset styra oss mer än någonsin och godtroget, rakt av, köper att det inte är bra och rent av kan vara skadligt för både gravida och barn att äta frukt och grönt istället för endast blodiga köttbitar! Den förra generationens föräldrar och generationen innan dess gjorde väl inget annat än att försöka få sina barn att äta broccoli och spenat!? Var det för att skada sina barn? Knappast! Sedan så har vi bruset som säger; ”Ah, men om vi inte äter en massa kött så kommer våra bönder att gå i konkurs och vi måste ju gynna våra svenska bönder!”. Vänta nu, det är endast de senaste 20-30 åren som vi i västvärlden överkonsumerat kött – tidigare så var kött en lyxvara som allt som oftast späddes ut med andra livsmedel. Har folk inte sett Emil i Lönneberga?! Hur överlevde egentligen bönderna då? Kan det inte vara så att det kanske finns mer att odla och som faktiskt är beroende av att vi har en frisk och välmående moder jord? För att odla kött är ju faktiskt det vi gör nu för tiden, då massproduktionen gjort djuren till stora stycken som varken skall vara för smala eller få för mycket muskler utan vara precis så som människan vill ha dem när vi sätter tänderna i dem! Och djurens kvinnor skall kontinuerligt insemineras och vara på smällen, för att generera oss ny föda tills hon inte orkar längre!
    Jag har så många gånger undrat och jag gör det fortfarande – vad skall alla de egoistiska människor som blir rika på vårt oförstånd och okunskap till att tänka själva, med alla pengar till när allt är på tok försent?! För är det något som är helt och hållet, totalt värdelöst då så är det dessa papperslappar!

Han ska inte till Mars – eller det hoppas jag iaf inte! Och om så vore fallet så måste det få vara hans eget val! Men att han, och i sådana fall, många andra skulle tvingas dit pga tidigare generationers egoism, blindhet och total försummelse är inte bara brutalt sorgligt, det är FEL! Att människan ens börjat titta på möjligheterna till att bo på en annan planet säger ju en hel del och borde faktiskt vara något som fick upp ögonen hos de som bara sitter och grillar och njuter av värmen!
    Då vore det i sådana fall bättre om nutidens vuxna och överkonsumerare flyttade till mars redan nu, på vinst och förlust!
Vi vet att inget barn kan välja sina föräldrar – men det kan heller inte välja sin egen framtid – iaf inte på det orimliga sätt vi nu tvingar dem till, i en ålder då de inte ens hunnit lära sig att gå än!

 Ingen kan göra allt, men alla måste göra något och alla ska ta sitt ansvar!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: