Verkligheten förskönas när influencers uppmuntrar till dåliga villkor!

Jag har svårt att tro att ingen av alla som lägger upp skulle veta – handlar nog snarare om att man inte har koll eller inte bryr sig – jag väljer att tro på att man inte har koll!
Men det är ett problem när i princip alla Sveriges Influencers mer eller mindre dagligen, gladligen delar när de beställer och/eller får matleverans efter att de har beställt mat via Foodora! Detta trots Foodoras om talade dåliga arbetsmiljö, dåliga arbetsvillkor och låga löner!
    Att personer som har råd att, så gott som dagligen eller kanske till och med flera gånger om dagen, beställa hem mat ändå gör det på andras bekostnad tycker jag är riktigt illa! Istället för att själv gå och köpa maten/beställa hem den på ett annat sätt eller varför inte använda sitt rampljus till att försöka hjälpa de arbetande på Foodora till en human arbetsmiljö med bra villkor och löner som går att leva på?
    Jag missunnar inte någon att kunna äta bra men när det blir på bekostnad av andra, när man faktiskt har råd att bry sig, så höjer jag på ögonbrynen och härklar till!


Ett annat problem man dagligen bemöts av i sociala medier, är alla som åker taxi. Och då menar jag inte att de just åker taxi utan valet av taxi man gör! I Stockholm har vi två taxibolag med kollektivavtal (alltså ett företag som är försäkrade, måste följa en viss standard när det gäller arbetsvillkor och som förhandlar med facklig part om minimilöner, tillägg och arbetsformer) och det är Taxi Stockholm och Bzzt PodTaxi! Alla andra bolag har valt att stå utanför, trots att många anställda länge och på många sätt kämpat för att få till ett kollektivavtal, för att förbättra sin egen arbetssituation och sin bransch tillvaro och utveckling. Ändå så verkar majoriteten av våra Influencers använda sig av, och därmed också marknadsföra, Uber. Hur kommer det sig?

Något vi Alla Alltid måste komma ihåg är att saker och ting kostar – det kostar pengar och människor, på ett eller annat sätt! Att tillverka/producera/odla varor kostar pengar och någon behöver arbete i och med denna produktion. Att sedan kontrollera produkten och transportera den till olika länder, leverantörer och affärer för att sedan nå ut till konsument är också en process som kostar både pengar och arbetskraft. Det är inte svårare än så och är egentligen ganska så logiskt!
    Att sedan saker och ting kostar olika mycket i olika matkedjor och klädkedjor handlar om att man ”pressar” ned priserna olika mycket eller lite och att man sedan har mycket eller lite personal i sin butik! Ju lägre priser desto oftare är det färre personal (och så också kanske även färre heltidare för att pressa ned priserna ytterligare) och kanske även sämre arbetsmiljö till exempel på grund av stress eftersom man måste jobba för 2-3 personer, men bara får betalt för en!

Att därför jämföra priser när man beställer hem mat eller när man åker taxi är alltså att laborera med någon annan levande själs värde! Såklart skall det kosta att beställa hem mat och såklart tar det tid! Det är en människa som skall cykla till den restaurang du har valt för att plocka upp din mat och sedan cykla hem till dig med den och tycker du inte att du kan vänta vad som är en rimlig tid för detta eller betala för denna människas arbete så att hen också kan få mat på bordet, ja ursäkta men då kan du fan va utan!
    Och tycker du inte att du skall betala en rimlig summa när någon annan levande själ skall skjutsa dig genom halva stan till höger och vänster, ja då kan du använda dina egna ben eller varför inte cykla?
Men jag förstår, denna information var en nyhet så jag ser verkligen fram emot alla snygga stories med miljontals följare, vars ägare nu kommer att tänka till och även stötta löntagarna inom LO-kollektivet!=)
    Snickesnacka även gärna med de du köper tjänster av! ”Hur är det på jobbet?”, ”Vågar du skylta med att vara med i Facket eller får du problem då?” för om du frågar en arbetsgivare om hens personal får vara med i Facket så kommer hen alltid att säga Ja – allt annat är nämligen olagligt så verkligheten får du genom de anställda!

https://www.lo.se/start/det_gor_lo/darfor_ska_du_ga_med_i_facket

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: