Såhär vill jag att vår lya skall se ut!

Att göra om i vår lya är något jag gått och fantiserat om och velat göra i ca ett år nu!
    Vi gjorde senast om hemma i början av 2017, då vi hoppades på att snart få bilda familj, och sedan dess har jag varit ganska så nöjd men idén kom väl egentligen i slutet av förra sommaren när jag hade ”Kakor och vin-träff” (ett modernt kafferep med vin, kakor och tårta med en massa queens) och en väninna sa: ”Visst, lägenheten är liten men den funkar ju absolut! Jag hade bytt sovrum bara!”. Sedan dess har jag gått och spånat på hur det skulle kunna va och funka om vi bytte rum med Jiro och nu har jag ett förslag som jag tänkte dela med mig av – som jag hoppas att Thobbe sedan också kommer tycka är bra och som vi sedan förhoppningsvis har möjlighet att genomföra snart! Men först en tillbakablick på hur det såg ut innan vi renoverade år 2017!;)

Här ovan ser ni en ritning på hur lägenheten var planerad när vi flyttade in här sommaren 2013 och fram till januari 2017.
    Vardagsrummet låg där det ligger även idag. Där har vi bytt ut en hel del möbler under årens lopp, målat om väggar, tapetserat om och gått från ljust till svart golv. År 2017 målade vi om den ena stora vita väggen till ljusblå, tapetserade över den svarta döskalle-fondväggen med en ljusblå-grå mönstertapet och köpte ny soffa – som vi nu i sommar bytt ut mot en sjusitts-soffa (den vi bytte till år 2017 var en 2,5-personssoffa). Sovrummet låg på samma ställe då som nu, men år 2013 sov vi på golvet och år 2014 plastbyggde vi ett sovloft för närmre 40 000 kronor, då vi hade kontorsplats på själva golvytan. Ett loft som vi nästintill slutade att sova i år 2016 och då istället mestadels sov i vår bäddsoffa i vardagsrummet som vi hade då, men år 2017 skaffade vi en säng på golvet i vårt sovrum, under sovloftet – som vi numera använder som lager till vårt familjeföretag https://themothership.se/    Vår så kallade korridor bestod av en yttre och inre hall med en stor platsbyggd garderob med gigantiska spegeldörrar från golv till tak. Badrummet bestod av handfat och dusch, precis som nu, men från början hade vi en stor, vanlig dörr dit. En dörr som tog upp halva golvytan i korridoren när den stod öppen, vilket den behövde göra eftersom katten Gregge behövde kunna komma åt sin låda därinne, så dörren hakade vi av ganska så snabbt och den har sedan dess legat uppe på vinden!;) Den yttre hallen har både målats om och tapetserats om under årens lopp.
    Köket låg i det lilla rummet direkt till vänster när man kommer in i lägenheten. Det var ett kök där det inte fanns plats att sitta och äta och som endast bestod av två stycken köksskåp på väggen så mycket av glas och porslin fick vi ha i lådor staplade på golvet – inte optimalt! Köket var inget vi gillade redan ifrån början.
    Toaletten är densamma som alltid – den har också målats om några gånger och kakeldekoren bytts ut, men annars så går det inte att göra så mycket åt denna klassiska ”Stockholms-toa” – den är i formatet mini, minst sagt hehe, och när jag var gravid år 2017 så fick jag till slut baka in för att kunna gå på toa!;)

Då skall vi titta på hur lyan ser ut idag!;)
    Här ovan ser ni en möblerad ritning över lyan i nutid! År 2016 började vi att försöka få barn, vilket tog nästan ett år innan det till slut hände!;) I samband med detta så började vi att titta runt efter en större lägenhet, men det skulle visa sig att vi var försent ute! Detta år ändrade man nämligen på regelverket – amortering blev obligatoriskt, inkomstkraven höjdes och bankerna krävde plötsligt att man skulle kunna klara av en ränta på 7%! Dessa nya regler gjorde att vi hade noll chans – faktum är att vi inte ens skulle ha fått köpa den lägenhet vi redan hade köpt och bodde i, enligt de nya räknesättet utan det vi kunde få köpa var en etta i yttre förort för absolut max 2 miljoner! Så vi fnulade och tänkte så att det knakade! Till slut så kom vi iaf fram till att kolla på ifall det vore möjligt att flytta på köket! Vi tyckte ju inte om det kök vi hade och vi tyckte att vi hade onödigt stor hall. Vi åt redan i vardagsrummet och om vi skulle bygga ett kök i hallen, där den platsbyggda garderoben stod, så skulle vi få loss ett rum som då skulle kunna bli ett barnrum!;)
    Detta gick faktiskt ganska så smidigt! Jag och Thobbe mätte och planerade. Thobbe gjorde en grymt proffsig skiss (inte som mina här ovan!;) ), vi tog in offerter, undersökte möjligheterna kring att flytta/skapa nytt avlopp, frågade banken om utökat bolån på mellan 150-200tkr (minns ej exakt) vilket de kunde godkänna, samt sökte bygglov. Sedan så rev vi den platsbyggda garderoben och byggd ett kök som resulterade i modern spis och ugn (innan hade vi en supergammal gasspis), en betydligt längre diskbänk med gott om arbetsyta och betydligt fler köksskåp med gott om förvaring!;) Plötsligt så älskade vi vårt kök och det blev superkul att laga mat! Till en början så skulle Thobbe göra allt i ugnen (vår tidigare gasugn var nämligen katastrof!) både mat och kakor, haha! Vi satte upp garderober i hälften av den yttre hallen, där Thobbe har sina kläder och satte garderober i det skumma hörnet som finns i vårt sovrum, där jag nu har mina kläder. Och så renoverade vi om det gamla köket och gjorde om det till barnrum!;) Det vi inte visste då var att vi redan var gravida – det fick vi veta månaden efter att allt var klart och då var det bara att också börja inreda barnrummet som barnrum!;)

Men Jiro växer och blir tre år nu i höst! Bostadssituationen och samhället är knappast lättare nu så vi lär bo kvar ett tag till! Har aldrig bott så här länge i en lya, sedan jag flyttade hemifrån som 16-åring. I juni passerade vi sju år i denna lya!=O Men Jiro får mer och mer behov av utrymme och så som det är nu så är det leksaker typ överallt då han inte får plats med allt i sitt rum och då hans rum ligger i början av lägenheten. Nu låter det ju plötsligt som om vi bor jättestort, haha, men vi är ju mest i vardagsrummet och då känns hans rum lite off.
    Vi har ju nyss skaffat vår stora soffa, vilket var ett stort mys-lyft och comfort-lyft för vår lilla familj och nästa steg skulle då va att styra upp hörnan på bilden här ovan, där Jiros små barnfåtöljer och bord står tillsammans med två vuxna fåtöljer och en massa leksaker.
    Där den stora silverbilen och den svarta fåtöljen står, är platsen för julgranen och den kommer inte att få plats i år om vi inte ändrar om. Förra julen så stod den svarta fåtöljen i Jiros rum, barnfåtöljerna vid rokokobyrån och kakelugnen och det lilla bordet låg ihopskruvat under vår säng. Men nu har Jiro fullt i sitt rum och den nya, stora soffan gör att tidigare golvyta som fanns att experimentera med, inte längre finns. Så argumenten för att jag och Thobbe byter rum med Jiro blir fler och fler och jag har ett förslag på hur denna hörna skall fixas till, men håll kvar vid den tanken lite till!;)

Sedan vi skaffade ny soffa så har schäslongen vi tidigare hade under fönstret i vardagsrummet hamnat i vårt sovrum och vi har fått göra oss av med den soff-bänk vi hade där tidigare. I denna ligger Jiros gigantiska enhörning Mio, som vi köpte till honom i julas och som alltså inte får plats i hans rum!;)

Vi sover just nu i en säng under det sovloft vi lät platsbyggas år 2014, vilket jag hatar! Jag får för mig att det skall ramla ned på oss och även fast jag vet att det sitter som berget så har jag supersvårt att slappna av när vi är i vår säng så jag trivs inte så jättebra i vårt sovrum. Faktum är att jag inte trivs så jättebra i vårt sovrum överlag då typ allt som inte får plats någonstans måste hamna där inne. Det enda jag egentligen gillar där är det fina burspråket. 

Vi använder som sagt var numera loftet som lager för våra butiksvaror så loftet är fyllt med kartonger och förslutna påsar. En förvaring som är viktig och som vi behöver, men jag har kommit på ett nytt ställe att ha vårt lager på!;)

Det skumma, lilla hörnet i vårt sovrum kom till när man byggde till ett badrum i lägenheten, som från början inte hade något badrum. Huset byggdes mellan år 1913-1914 och lyans badrum var ifrån början en del av sovrummet och där duschen är nu fanns lyans andra kakelugn. Man ser rester utav den under vår säng!;)
    Idag används detta hörn till mina kläder. Vi har satt upp Ikeagarderober där och platsbyggt, superfina hemmagjorda skohyllor i det överblivna hörnet i hörnet!;) Men jag hatar min garderob! Stegen till loftet står i vägen så man måste gå under stegen för att komma fram och av platsbrist så hamnar det alltid något skit framför min garderob som gör att det är omöjligt att nå kläderna utan att flytta på en massa skit, därför hamnar det ofta kläder på halva stegen vilket inte heller är så snyggt! Här på bilden sås tår det en stor fläkt framför garderoben, som egentligen skall stå på vårt skrivbord i sovrummet och svalka oss när det är för varmt här om somrarna men just nu så står Thobbes dator och min symaskin på det skrivbordet!;)
    Ovanpå garderoberna ser ni min gigantiska Barbiebåt från när jag var liten!;)

Här ovan har vi då Jiros rum som är i det tidigare köket. Spjälsäng har bytts ut mot juniorsäng men en större säng än så tar upp väldigt mycket av rummets golvyta som Jiro behöver för att leka på. Han har inte mycket golvyta alls, men är både van och duktig på att flytta runt sina grejor för att kunna använda dem, men bristen på yta gör ju också att mycket måste vara i vardagsrummet. 

 Då har vi Äntligen kommit till mitt förslag på hur vi kan göra vår lya betydligt mer funktionell och mysigare!;)
    På skissen av planritning här ovan så ser ni att jag och Thobbe har bytt rum med Jiro. Visst det blir inte så mycket golvyta kvar i Jiros gamla rum när vi har vår dubbelsäng där, men å andra sidan så behöver inte vi så mycket golvyta heller – vi sover ju mest i vårt sovrum eller sitter vid skrivbordet, men med mitt förslag så finns det plats för ett litet skrivbord i vårt nya sovrum!;)
    Till höger om vår säng har vi vårt supergamla sängbord som är ett bord jag fått av min farmor och farfar som från början är ifrån farfars föräldrar. Idag står det framför en bokhylla bredvid vår säng i sovrummet – här står det fritt i hörnet med en massa platsbyggda hyllor ovan med plats för skrivare, symaskin, pärmar och dylikt. Till vänster om sängen är det också en massa platsbyggda hyllor från sänghöjd och uppåt. Där tänkte jag att vi skulle ha alla de böcker som idag står i en golv-bokhylla och bokhylla på väggen i vårt sovrum. Ovanför dörröppningen platsbygger vi en gigantisk hylla där vi kan förvara vårt lager för the Mothership.
    I Jiros nya rum har han en 90-säng i form av våningssäng. Detta innebär flera saker. Dels så kan vi ligga bredvid honom när vi nattar, istället för att ligga som en boll på golvet på en bebismadrass och så kan vi ha förvaring på sängen ovanför honom. Vårt nuvarande sovloft har vi nämligen sålt i mitt förslag (faktum är att vi redan nu försöker att sälja det) och på den övre sängen i Jiros våningssäng bygger vi väggar och tak, så att det blir som en framtdia koja när han blivit lite äldre och i nutid en förvaringsplats!;)
    Schäslongen, som ifrån början var hans egna soffa när vi skaffade den till vardagsrummet, står kvar med Mio i!;) Där vårt skrivbord stod står nu hans lilla runda bord med barnfåtöljer. Han har även fått in den rosa fåtöljen ifrån vardagsrummet. Framför våningssängens fotände står kistan (det är egentligen min brudkista) och på den står t.ex. hans Dino- och Ponnyhus. Böcker och en hel del leksaker placeras i burspråkets fönster där det är platsbyggda hyllor, men som är lätta att plocka ned när man skall tvätta fönsterna. Vi bygger en vägg där man idag går in i den lilla fyrkanten för att komma till mina garderober och framför den väggen placerar vi det stora Billy-skåpet som idag ligger under vår säng samt på vinden och som då görs om till Jiros garderob.

 Här ovan ser ni andra sidan av den fyrkanten. Här öppnar vi upp för ett litet dörrhål med drapperi-dörr och viola så har jag fått en liten walk-in-closet!;)

Vi sätter även en drapperi-dörr in till badrummet så att det går att stänga om sig när man duschar!;) Vi har även länge pratat om att platsbygga ett fyrkantigt badkar därinne, men det verkar onekligen vara på tok för struligt så jag föreslår istället ett ”vanligt” men ändå speciellt badkar! Vi älskar nämligen att bada allihopa! Jag och Thobbe bokar alltid hotellrum med badkar när vi bor på hotell och spenderar kvällen med att bada och dricka bubbel och öl!;) Och Jiro klagar på att hans hopfällbara lilla bebisbadkar börjar bli på tok för litet! 

 Jag har flera förslag på badkar men här ovan ser ni ett av dem! Ett supersnyggt badkar, som passar i vårt badrum utan att vi behöver ta bort handfatet där, som vi behöver då vi har så liten toa och det är skönt att kunna skölja upp saker i badrummets handfat samt att Jiro själv kan tvätta sina händer där innan och efter maten. Detta är ett badkar som är ganska så fyrkantigt, vilket gör att det inte försvinner någon yta i hörnen som det gör i rundade badkar.

 Här ser ni då ett litet kollage över hur det skall se ut i Jiros nya rum, enligt mitt förslag!;)
    Våningssängen är av billigare modell på Ikea. Var först inne på en helt annan på ett annat ställe, som var betydligt dyrare, men den skall ju göras om så pass mycket så denna passar faktiskt perfekt!;) Man väljer själv vilken sida öppningen för stegen skall vara på så jag har tänkt att den skall vara till vänster men själva stegen skall vi inte sätta på, utan vi skall istället bygga en trappa av hyllor från Ikea, likt bilden bredvid. I dessa hyllor skall sedan lådor sättas med leksaker i och sedan skall det byggas som en vägg runt, likt den tredje bilden i kollaget. På den väggens kall sedan den lilla TV´n sättas, som jag och Thobbe idag har i vårt sovrum, men aldrig använder. Då kan Jiro se på TV även i sitt rum och samtidigt sitta/ligga i schäslongen!;)
    Våningssängen skall sedan målas vit och det skall byggas både väggar och tak på den övre sängen, för förvaring och för framtida koja!;) Bakom trappan skall denna gulliga tapet, som faktiskt Jiro har som fondvägg i sitt nuvarande rum, sitta. På väggen bakom sängen tänker jag mig den ljusblå färgen och på väggen runt dörren in till rummet, den lila-rosa färgen och trägolvet slipas om och målas i den mörkare färgen!;)

Nu kommer vi Äntligen till vad som skall hända i det stökiga hörnet i vardagsrummet, där julgranen måste få plats i jul!;)
    Jo, den rosa fåtöljen flyttar ju in i Jiros nya rum, likaså det lilla runda bordet och barnfåtöljerna samt alla leksaker. Kvar blir då den svarta fåtöljen som då får sällskap av den gråa, gamla stolen som idag står mellan soffan och rokokobyrån. På väggen sätts detta skrivbordsskåp som alltså fälls ihop till ett skåp när man inte använder det och som fälls ut till ett skrivbord när man sitter och jobbar. Detta blir som ett komplement till det lilla skrivbordet i vårt nya sovrum, då Thobbe idag gillar att sitta vid det större skrivbordet som vi idag har i vårt sovrum men inte får plats med om vi byter till Jiros rum!;)
    Till Jul och vid andra tillställningar då det då även att placera mat på detta bord eller att bordsplacera två personer där!;) Perfekt ju!!!=)
    På skåpets front/lucka tänker jag att man sätter en snygg tavla/affisch så ser det ut som en tavla på väggen istället för ett skåp när den är uppfälld!;)

 Så kommer vi då till sista bilden i detta långa och superinformativa blogginlägg!;)
    Här ovan ser ni ett kollage för mitt och Thobbes nya sovrum! Där tänker jag mig den härliga, blåa, blomtapeten på den vänstra väggen (den vägg som idag är blommig med fjärilar) medans den lila väggen (där Jiros juniorsäng står idag) målas om till ljusgrå – samma ljusgrå som vi har på väggen ovanför ytterdörren och som jag även tänker att vi målar om golvet i hallen, köket och korridoren i!;) Det golvet är idag vitt vilket gör att minsta lilla slitage, grus, kladd och hårstrå syns omedelbart och supermycket, vilket gör att det alltid ser skitigt ut – hate it! Det gråa golvet i Jiros gamla rum – numera vårt sovrum, målas däremot i vitt, för fräschare känsla!;)
    I kollaget ser ni även det lilla skrivbordet till vårt sovrum och även detta är alltså ett skåp som man fäller ut och stänger när man inte använder det/vid behov!;)

Jag är supernöjd! Skall vi köra igång nu?;)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: