Facklig utbildning i Karlstad!

Min celldörr

Nu är jag nyss hemkommen ifrån en facklig utbildning i Karlstad!;)
    Jag åkte dit igår, lämnade sthlm 6:21, och kom hem nu ikväll.
Det har varit två riktigt intensiva och intressanta dagar, precis som vanligt!;)
    Det händer så mkt, och innehåller så mkt viktigt, så det känns alltid som att man har varit borta i en vecka, trots att det bara är två dygn!=P

Jag hade tänkt att skriva mkt längre om det här, än vad jag tror att det blir nu…
Dessa två dagar har iaf varit en utbildning i hur man håller en skolinformation om facket.
    Vi har gått igenom trix, och tips, samt allt material.
En del av det handlar också om hur det hela började. Den delen tar vi upp då vi förklarar kollektivavtalets värde och varför och hur det finns.
    Då har vi även en låt att spela upp. Den handlar bl.a om hur människan stred för mer än hundra år sedan, och blev nedskjuten.
I det är jag väldigt insatt och det berör mig väldigt djupt! Så när vi nu under utbildningen spelade upp låten så fick jag kämpa för att inte gråta.
    Sedan så kan jag ibland, iom min HSP (Highly Sensitive Person) bli riktigt berörd och rörd av saker som kanske inte alla ens märker eller förstår. Så när vi idag spelade upp kortfilmer, som några av oss gjort, som handlar om vad facket gör, så bröt jag ihop i gråt, i mitt inre, för jag tyckte att det var så vackert!=)

Idag så har vi gått igenom Frisöravtalet, vilket var oerhört intressant och lärorikt!=)
    Det var precis som de hade sagt, det var oerhört rörigt och sjukt mkt regler. Ett väldigt komplicerat och invecklat avtal, men också ett väldigt bra sådant!;)
Kul att veta mkt mer om det nu.

Annars så tycker jag att Karlstad e helt ok, en mysig liten idyllisk stad! Men de gillar inte vegetarianer!
    För andra gången så serverade de endast mackor med kött på, trotts att jag meddelat att jag är vegetarian, mkt störande!
Men jag tycker mkt bättre om det förra stället vi bodde på sist. Detta var riktigt obehagligt att bo på!

En av de modernaste isoleringscellerna där det bodde folk senast 59.

Det var ett gammalt fängelse ifrån 1800-talet, som var i bruk fram till 1959.
I källarn så hade de kvar isoleringsceller. Jag e väldigt emot sådant, så det var riktigt obehagliga att se. Och att dessutom veta att det faktiskt har suttit folk där i kylan, mörkret, och förnedringen.
    Och jag tyckte att det var riktigt hemskt att guiden visade upp det som något de var stolta över att ha bevarat.
Det vore en annan sak om man hade gjort det i utbildningssyfte eller dylikt, men som en rolig turistattraktion, kändes hemskt.
I källaren fanns det också en hel del ångestfyllda brev ifrån gamla fångar.
    Filar de försökt att rymma med, och riktigt klotter som fångar, som suttit där på 50-talet, hade skrivit. Det var ju inte ens länge sen!

Vi fick även höra om ett av fallen gällande en präst som hade förgiftat två av sina församlingsmedlemmar med arsenik och sedan hamnat på fängelset, där han sedan hängde sig.
    Han skulle spöka på andra våningen. Jag e livrädd för spöken så det där var absolut inget jag ville höra!
Jag fick jätteont i bröstet av besöket nere i källaren, men även av resten utav fängelset.
På väggarna, vid trapporna till alla våningar, så satt det en massa information om en massa fångar.
   En del hemligstämplat också.
Antagligen så har det gått så lång tid att det inte längre e hemligt, men jag tycker inte att det e respektfullt att hänga upp all info om en massa döda fångar.

Arbetskläder, fång-klotter och gammal brandsläckare

Det var en kuslig känsla i hela huset, och min fantasi förvandlade om försköningen till hur det en gång såg ut när fångarna satt där, det var hemskt.
Som tur var så låg inte mitt rum på våning två, där det skulle spöka. Men tanken på att bo i någon gammal fånges cell, kändes obehagligt.
    Alla hotellrum var gamla celler. Fast cellerna var ju så små, så de hade slagit ihop cellerna två och två, och gjort ett hotellrum av dem. Men jag fick bo på vinden.
Det var självklart ingen vanligt vind där längre, utan ombyggt till en riktig våning, och där hade det inte funnits några celler. Men jag hatar vindar, så mina tankar drogs till hur det en gång hade sett ut där uppe, spindelnät, mörker, kyla etc etc.

Jag bodde i ett obehagligt vindsrum

  Och mitt fönster var fängelse-litet. Och inne i badrummet på varje hotellrum (cell), så satt det en stor tavla med en förstoring på ett dokument av en fånge.
Där kunde man läsa allt om fången, vad han/hon hade gjort, PUL-uppgifter, etc etc, och så var det ett foto på fången ifråga också.
Runt hotellet så fanns fängelsemuren kvar. Fast de hade sprängt bort två delar så att man lätt skulle kunna gå in och ut.
    Taggtråden var bortplockad, men fängelsekänslan fanns där. Nere i lobbyn så satt det foton på alla anställda, iklädda randiga fångkläder!
Näe ironin och narren var hemsk! Jag visste att jag skulle sova dåligt. Ont i bröstet och mörkrädd på en vind i ett hus som var ett gammalt fängelse, där det spökar!
    Jag sov sådär, sov oroligt och drömde en massa.

Igår på kvällen så hade vi en aktivitet. Vi spelade bowling. Efter det så tog jag en promenad och gick vilse;)

Men förutom boendet så var utbildningen riktigt bra!=)
    Och man lärde sig en del även på guideturen, så som att nästan hela Karlstad en gång har brunnit ner, och att endast fängelset, kyrkan och en till hus klarade sig.
Jag hittade både kyrkan och det gamla huset när jag gick vilse!;)
Jag fick även sår på mitt finger av att skriva så mkt och så hårt! Det var länge sen sist!;)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: