”Allt ser fint ut, men banta”!

Oki, jag har inte varit med om detta förut – samtidigt så har jag bara väntat på det. Men nu när jag upplevt det så var jag tvungen att smälta det i några dagar! Nu känner jag att jag har gjort det och vill berätta hur jag tänker!

Om en månad är det tre år sedan jag födde barn och enda sedan dess har jag haft ont! Jag har inte alls lika ont nu som då, men jag tycker att det är orimligt och omänskligt att man som kvinna år 2020 skall lida av daglig smärta bara för att man har fött barn! Samtidigt så är jag fullt medveten om hur förlossningsvården ser ut och att kvinnor lider livet ut, då kvinnor i det patriarkala samhället inte prioriteras utan vi skall helt enkelt nöja oss med orden ”Det ser fint ut!” och sedan leva med våra komplikationer!
Att detta är en politisk fråga om något är glasklart – samtidigt så har den inte hög prio någonstans och det är sjukt långt kvar innan vi ens är i närheten av en human förlossningsvård och eftervård i Sverige. Och det är inte bara underbemanning och olika typer utav nedskärningar som är problemet, utan även okunskap och konservativa åsikter.

Jag födde ju med planerat kejsarsnitt – något som jag och Thobbe stred för i nästan åtta månader innan vi till sist fick ett besked. Efter förlossningen gjordes det ingen gynundersökning på mig då man sa till mig ”Det behövs inte eftersom att du inte fött vaginalt”. När jag sedan hade återbesök på mödravården så sa man ”Det var det dummaste jag har hört! Du får ju tryck nedåt av fostret oavsett hur du föder!”. Då fick jag också veta att även jag skulle göra knipövningar.
Då jag hade extremt ont i magmusklerna i nästan ett helt år, så var det svårt för mig att känna hur allt annat kändes i Fiffi-landet! Dock så hade jag väldigt ont när jag kissade, men fick höra att detta förmodligen skulle gå över!
Efter ett år så upplevde jag fortfarande stora smärtor i magen (nu hade magmusklerna lugnat ned sig, men det värkte fortfarande en hel del i magen) och ont när jag kissade. Detta begränsade mitt liv, vilket blev tydligare ju äldre Jiro blev och ju mer man kunde leka med honom. Jag fick brutalt ont av att leka med honom och fick som foglossning efter varje gång och var tvungen att vila. Detta gjorde mig oerhört ledsen! Jag besökte mödravården igen men allt såg så fint ut så!

Att kroppen förändras efter en förlossning är något man får räkna med och som jag lärt mig att leva med under dessa år. Då pratar jag om saker som sprucken hud, överflödig hud och annan höftform. Det var svårt för mig att acceptera detta i början men så är det väl med allt som har med kroppen att göra – den ändras och åldras och så är det bara! Idag har jag inga som helst problem med varken bristningarna på magen, kejsarsnitts-ärret eller den lilla hängmagen!;) Håret och synen är också annorlunda och det är ju faktiskt inte konstigt att kroppen förändras efter att en annan människa har grott, vuxit och bott i ens mage! Alltså allvarligt talat, konstigt vore ju annars! Men innebär det att man skall behöva ha ont i resten av sitt liv? Det beror väl på vem du frågar, för så fort det kommer till vård kopplat till kvinnor och våra kroppar så blir det en debatt av dess like!
Jag lider fortfarande av smärtor – har t.ex. ont just nu när jag sitter och skriver detta inlägg! Jag har konstanta smärtor i magen, foglossningssmärtor, extremt ont så fort jag blir kissnödig, ont när jag kissar och får olidligt ont efter att jag gjort knipövningar så det undviker jag helst!

Därför så har jag i flera veckor stått i kö (är just nu enorma köer inom gyn i Stockholm) för en tid till min gynekolog. Ja, jag går helst hos samma och jag tycker faktiskt att man skall ha rätt att själv få välja vem man vill skall kika in i ens Fiffi, även när det kommer till gyn! För mig är detta dessutom extra viktigt då jag tycker att det är väldigt jobbigt att bli undersökt. Dels på grund av att jag har varit med om två stycken våldtäkter i mitt liv och undersökningarna på akutmottagningen för våldtagna kvinnor, direkt efter en våldtäkt har satt sina spår kan jag säga. Men också efter att även blivit utsatt för en manlig gynekolog som undersökte mig på ett helt annat än proffsigt sätt! Så de gånger jag varit tvungen att uppsöka gynakuten (har alltid dragit mig för det) så säger jag Nej till manliga gynekologer. En del män har accepterat detta och sagt ”Inga problem, det är du som bestämmer!” medans andra blivit sura och ifrågasatt varför jag nekat dem bara för att de är män (alltid all denna jävla förklaring så fort vi kvinnor vill bestämma över oss själva!). I vintras när jag uppsökte gynakuten så var det en kvinnlig gynekolog, men som utan förvarning hade en manlig praktikant med sig. Jag sa att det var ok när hon frågade om han fick undersöka mig, då jag behövde hjälp snabbt och hade för ont för att tjafsa! Men han blev så generad och fumlig när han undersökte så hon fick ta över iaf och jag blev så sjukt obekväm så aldrig igen säger jag!
Men det var inte det jag skulle prata om utan det jag ville ha sagt var att jag därför har gått till samma gynekolog enda sedan jag var tonåring. Så vi känner varandra bra och jag litar på henne. Därför så blev jag både sårad och förvånad när jag nu sökte hjälp en gång för alla och hon säger ”Allt ser fint ut, men gå ned i vikt så kanske smärtorna försvinner!”.

Alltså jag gick i trean på lågstadiet när jag började att banta och blev ätstörd! Jag har bantat i majoriteten av mitt liv och har vid två tillfällen i livet även slutat att menstruera när jag varit som smalast!
Under nästan två år så var jag utan mat ett helt dygn, som straff, efter att jag hade ätit en riktig måltid – övrig tid levde jag på två mackor om dagen. I nästa hela mitt vuxna liv har jag gått hungrig, varje dag – då jag ansett att det varit viktigare att vara smal än att vara mätt.
Som förälder måste jag tänka extra mycket på mina värderingar och på vilka signaler jag sänder ut till mitt barn och hans omgivning. Det är väl egentligen föräldraskapet som har fått mig att våga sluta banta och att vara mätt! Under 2020 har vi därför inte haft någon fungerande våg hemma – jag vet inte vad jag väger och jag bryr mig inte heller! Men det betyder inte att jag inte varje jävla dag tampas med mina egna hjärnspöken. Jag är uppvuxen och uppfostrad i en norm som har fått mig att svälta mig själv och misshandla både kropp och själ – det är inget man bara kan radera ut sådär – det tar tid, om såret ens någonsin läker! Och även fast jag vet att det patriarkala samhället fungerar på detta sätt så blir jag ändå ledsen och arg, för ingen jävel inom sjukvården har någonsin kommenterat att jag svält mig och att jag vägt väldigt lite – men nu när jag mår bra så skall man kommentera! Man tycker alltså att jag skall börja banta igen för att se ifall mina smärtor i underlivet lindras – annars får jag fortsätta att ha konstant värk och ha blöta trosor!
Någonstans har all den skit jag varit med om i livet gjort mig stark och fått mig att inte acceptera vad som helst, så på ett sätt är jag ändå glad att detta drabbade just mig – men tyvärr så drabbar det väl i princip var och varannan kvinna som söker hjälp efter en förlossning! För att säga till någon som misshandlat sig själv i så många år att börja göra det igen, kan vara så sjukt mycket farligare än att ha några bilringar på magen! Så till denna rekommendation säger jag bara
ALDRIG I FUCKING JÄVLA, HELA LIVET!!!

Och då jag blev vänligt bemött och då hon sa att hon förstod att jag inte gillade det hon sa, när jag sa att jag precis slutat att banta som svar på hennes kommentar, så tog det några dagar innan min ilska kom.
NEJ, jag vill inte leva i en värld där män och kvinnor skall se ut och vara på ett visst sätt – jag vill leva i en human och jämställd värld – svårare än så är det inte!
Banta har jag gjort klart i mitt liv!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: