Nu är det jul igen!;)

Juldekoration i vårt vardagsrum

Idag är det den 3:e december och som julälskare så är det såklart julpyntat i hela lägenheten och i år startade vi extra tidigt!;)
Kring den första advent brukar allt julpynt dyka upp här hemma och sedan så brukar det vara kvar tills efter att jag fyllt år den 10 februari. Men detta deppår så kände vi (eller oki då, mest jag och kanske Jiro – Thobbe är inte så förtjust i varken jul eller julpynt) precis som många andra i detta avlånga, mörka nordiska land, för att julpynta tidigare.
Jag och Jiro tog oss några vändor upp på vinden helgen den 14-15 november för att hämta alla julsakerna – sedan pyntade vi loss och bakade även pepparkakor!;) Supermysigt var det! Och nu är jag riktigt glad över att vi fick detta gjort då, för efter det blev Thobbe sjuk, vilket senare visade sig vara Corona och vi blev isolerade. Nu mår alla bra igen och Tack och lov så klarade vi oss bra!!! Tack käre gode Gud för det!!!<3<3<3

Vårt vardagsrum är ju inte jättestort, utan traditionellt stort från den tid huset byggdes år 1913-1914. Det är väl det egentligen det som jag kan tycka är det jobbiga med denna lägenhet, att vardagsrummet – där man skall samlas, är mindre mot vad jag är van vid. Är uppvuxen i ett 60-tals hus och har i mitt vuxna liv bott i hus byggda mellan 1930-2000 tal, så även fast jag bott i mindre lägenheter så har vardagsrummet varit större än det vi har nu.
Det blir alltså något trängre när julpyntet är uppe och så fort man gör någon justering under året så måste man ha i åtanke vart granen skall få rum när det sedan är dags!;) Och efter hela sju år i denna lägenhet så står granen, för andra året i rad, på den perfekta platsen!;) Man brukar ju säg att det tar ett tag att bo in sig!;) Men denna gång så behövde vi flytta på en fåtölj, detta efter att vi monterat ett skrivbord på väggen bredvid granen, som måste kunna användas även när granen står där. Det kommer ett inlägg om våra nya arbetsytor, färdigställandet av vårt nya sovrum och uppfräschningen av köket och hallen – men det blev en massa oförutsedda lösningar i sovrummet, pga skitvägg som allt lossnar från, så nu är det plötsligt en del kvar att måla därinne!;)

Julpynt i sovrummet

Men självklart är det julpyntat även i sovrummet!;)
Här ser ni en tomte utan ansikte (jag Älskar tomtar utan ansikte! Det låter brutalt när man säger så, men ni vet – tomtar som man bara ser näsan på!;) ) tillsammans med två små porslinstomtar med ljus, som jag fått av min mormor. Och så den svart medelstora granen – säger medelstor eftersom de minsta vi har är kring 30cm och denna är kanske 60cm. Den svarta lilla, granen fick i år de rosa skimriga paketen och de lila trådkulorna från när jag var liten (hade dem på min gran på mitt sängbord när jag var liten. En gran i samma storlek, fast en grön sådan) och så fick den discokulorna och de guldiga motorcykel-kulorna som jag inte använt på några år. Granen står på hyllan ovanför skrivbordet i sovrummet.

Jiros rum

Om vi tittar lite på Jiros rum så har han fått den gran som vi brukade ha i fönstret när jag och Thobbe hade detta rum. Det är verkligen bra med stora fönster när man bor litet och i detta gamla hus är fönsterna både djupa och höga. I både ett av Jiros fönster och i fönstret i vårt sovrum har vi golvlampor!;) Då fönsterna är så stora så ser det ut som stora bordslampor, men i ett fönster i ett 60-tals hus hade de inte fått plats. Jiro har ju burspråk i sitt rum, vilket är extra bra då vi även kan förvara en hel del leksaker där.
Jag köpte denna medelstora gran (är väl lite kortare än jag som är 161cm lång) till första julen när jag bodde på andra sidan Folkungagatan. Men det är första gången i år som jag blir nöjd med pyntet i den! Jag älskar den rosa granen i vardagsrummet och gillar väl egentligen alla granar som inte är traditionellt gröna, då jag tycker att de är roligare att klä. Men i år när jag tänkte ”barn” och ”Disney” när jag klädde denna gran i Jiros rum så blev jag supernöjd med resultatet, visst blev det bra?;)
Idag skall han julgardiner upp också, sedan är nog hans rum färdigpyntat!;)

Fler vardagsrumsbilder

Som sagt, fönsterna är bra att ha som förvaring!;)
Straxt innan förra julen så hade vi en skänk framför vardagsrumsfönstret, men vi tog bort den då vi skaffade en schäslong eftersom det började bli något trångt att vara två vuxna och ett barn i 2,5-sits soffan. Sedan i somras har vi en sjusitssoffa och schäslongen har flyttat in i Jiros rum, där den blivit som en liten soffa för honom. Men när skänken försvann i vardagsrummet så försvann ju också en yta att ställa fina prydnadssaker på, som jag älskar att ha framme!;) Som ni ser så är det som en liten hylla som står mitt i fönstret och som ljusstakarna sedan står på. Den byggde jag själv för några år sedan, inför jul såklart, för att ha på bardisken, som då stod där granen och skrivbordet står nu, för att få två våningar att duka fram julmat på. Detta var när vi hade det lilla köket som då var i det rum som sedan blev Jiros och som nu är mitt och Thobbes sovrum, låter det rörigt?;) haha! När vi sedan byggde det större köket i den inre delen av hallen så har jag ställt fram denna hylla till jul för att duka upp mat på, likt ett litet julbord, på julafton. Årets övriga dagar har den alltså stått i fönstret i vardagsrummet och gett extra utrymme för prydnadssaker, så som ljusstakar och dessa saker har sedan flyttats ned på skänken framför, när hyllan använts i köket. Men utan skänk så går det inte riktigt att hitta plats för dessa. Därför gjorde jag en ny hylla, fast lite mindre, för ett tag sedan – som kan stå i köket på diskbänken hela tiden, utan att ta plats – smart va!;)

Mer vardagsrumsmys, här till filmen Totoro

Här har vi då fler fina tomtar utan ansikte och som självklart är gråa! Jag tycker att gråa tomtar, gärna i mysiga luvor och med mysigt skägg, är finast!;)
På bardisken, som nu för tiden står framför TV´n har vi ett pepparkakshus i plast, med belysning. Jag tycker att det varje år går onödigt mycket tid till att laga det där jävla pepparkakshuset som skall rasa i tid och otid – man bränner sig rejält på det spunna sockret (nej, kristyr eller dylikt funkar inte! Jag har aldrig fått det att funka, hur gör ni som får det – sitter och håller i flera timmar?) och sedan vill både man och barn äta upp det äckligt dammiga pepparkakshuset!=O Nu har vi ett superfint i plast, med belysning, som vi kan återanvända år ut och år in!;) Har dock inte hittat någon ny plats för tåget och tågrälsen ännu, men än har jag några veckor på mig!;)
Nu kan man ju också se på julkalendern och öppna luckan tillsammans!;) Vi försöker att göra det på morgnarna då det är en extra mysig start på dagen. Tycker att årets julkalender är jättemysig! Förra årets med tomteverkstaden och julfacket var också jättebra, men denna är riktigt spännande. Jiro tycker ibland att den är lite läskig – det är främst det svarta hålet som är läskigt, och så har han svårt att förstå det här med att barnen bytt kropp med varandra. Hur förklarar man en sån sak för en treåring? Det blir lite knasigt, men han tycker att den är rolig iaf!;) Har ni sett den ännu?

Och på grund av isoleringen så blev det en nödlösning med vita, korta ljus i Ernst adventsljusstake!;) Har alltid silverljus (nu för tiden, för några år sedan hade jag alltid svarta ljus) i adventsljusstaken, men nu har jag bytt ut dem vita till något högre silverljus.

Det hopfällbara skrivbordet i vardagsrummet

Nu när julgranen är på plast så måste man sitta på andra sidan av skrivbordet, men det går jättebra det också. Dessutom så får man då en jättefin vy av julgranen!;) Forskning säger att man blir lyckligare av att julpynta – det var väl därför man kunde se julstjärnor i väldigt många fönster runt omkring redan innan första advent. Väldigt många sitter ju hemma och jobbar eller pluggar vid datorn om dagarna, utan att träffa speciellt många människor irl, sedan Coronan tog över världen. Och som det ser ut nu, så här vid årets sista månad, så kommer även det nya året att fortsätta så.

Var rädda om er och håll avstånd med kärlek i bröstet!;)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: