Är servetter en klassfråga?

Middag och efterrätt på Landet Paradiset

Det är en sak jag har tänkt på länge och då jag inte kommit fram till någon rimlig förklaring så måste jag fråga – är det ett aktivt val att bojkotta servetter? Är det en klassfråga eller vad är själva grejen med att inte använda servett när man äter?

Nu träffar man ju mest folk online och ser folks vardag mer online än tidigare och på var och varannan bild som dyker upp på middagsbord och mat så saknas det en servett, varför? Vad torkar man då munnen med? Händerna eller torkar man inte munnen? Jag fattar verkligen inte.
MEN, det finns också ett undantag – på majoriteten av matbilder på snabbmat, exempelvis Mc Donalds så innefattar dem servetter och då inte bara en var utan MASSOR av servetter. Är det för att mat från Mc Donalds är kladdig? Förmodligen. Men vem blir inte kladdig runt munnen av att äta mat, även om det inte syns? Det är ju samma sak när man dricker något eller sitter folk och drar näven över munnen, likt efter en vattenklunk under ett maratonlopp?

Hemma hos oss har vi alltid servett när vi äter – oavsett om vi äter frukost, lunch, middag eller mellis. Man behöver ju liksom alltid torka sig runt munnen när man äter och har ätit och Jiro behöver ju även torka sig om händerna, så även han är van att använda servett och om man inte får en på bordet med detsamma så frågar han efter den.
Det kanske inte är det miljövänligaste med pappersservetter men det finns ju också tygservetter. Vi har även sådana, i linne som jag fått av min farmor, men jag har märkt att en del vägrar att använda tygservetter. Varför vet jag inte, men känslan jag får när detta händer är att man tycker att det känns konstigt att torka munnen med tyg.

Mellis hemma på Söder

Men då kommer också nästa fråga – hur gör man då när man har borstat tänderna och skall torka bort den överblivna tandkrämen runt munnen, torkar man sig inte med en handduk då? Eller är det pappret som dyker fram då eller någon form av servett kanske?;) Eller går man omkring med tandkräm runt munnen resten av dagen?;)

Varm choklad efter utelek

Det är absolut inget förakt ifrån min sida, jag försöker bara förstå vad själva grejen är med att vägra servett och att inte torka sig runt munnen, för mig är det väldigt konstigt och ologiskt nämligen. Därför börjar jag undra om det ligger någon djupare anledning bakom, någon form av ställningstagande, likt det gör för en del röda som inte vill dricka skumpa eller champagne utan tycker att det är dryck som hör till överklassen. Är det så även med servetter? Varför i så fall och varför skall i så fall överklassen både ha bubblor och nöjet med att duka med fina servetter?
Nej, mer champagne och rekorrika servetter åt folket!;)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: