Varför gillar folk djurparker?

Jag 3-4 år i mammas tröja på Skansen.

Våren är på intåg och för Stockholmare med småbarn innebär det för en del ofantligt många besök på Skansen och sommaren innebär för många besök på Kolmården och dylikt. Så var det även för mig när jag var liten – det gick nog inte en vår och sommar utan minst en hand full besök på Skansen. Utöver det har jag också varit på Kolmården och Furuvik – säkert fler djurparker än så.
Skansen har länge vari´t en Stockholmsidyll och på 80-90-talet var det en välbesökt djurpark vid skolavslutningar och så fort man ville hitta på något kul med sina barn eller då det var dags att sluta med napp och lämna dem till kattungarna på lill-Skansen. Men det som förbryllar mig är att ändå en hel del tycks gynna djurparker även år 2021.

Jag och farmor åker tåg på Skansen – minns fortfarande hur det kändes att sitta i det här tåget.

Ja, visst var det roligt på Skansen och visst kan jag sakna det och vilja ta dit Jiro, men det jag i så fall saknar är just detta som bilderna visar – nämligen karusellerna. Jag vet inte hur det ser ut på den fronten idag, då vår familj bojkottar djurparker, men när jag var liten så var det roliga lekparker, tåg, gamla bilar som gick på räls, släng-gungor osv. Den delen av Skansen älskade jag och skulle säkert älska än idag, men det här med att låsa in djur bara för att människan skall få titta på dem tycker jag är så sjukt. Förut fanns det elefanter på Skansen men nu försvarar man det med att det mest är nordiska djur på djurparken, men oavsett vilka djur det är så är de ju inlåsta.
Som liten gick jag på cirkus – något jag aldrig skulle göra idag, iaf inte på en cirkus med djur. I väldigt många länder är det idag förbjudet att ha djur på cirkusar, men i Sverige är bara vissa djur förbjudna, bland annat elefanter som man vet har plågats oerhört i både cirkus och djurparksvärlden.
Jag minns även de vita tigrarna på Furuvik och Kolmården har fortfarande delfiner i små bassänger. Men som sagt, oavsett om det är apor, svenska björnar eller påfåglar som jagar en när man försöker äta matsäck spelar mindre roll – alla är dem instängda i tankar, i hagar, burar eller vingklippta och jag kan inte annat än att tycka att detta är fel.

I Jiros ålder i en lekpark på Skansen.

Därför så besöker vi varken Skansen eller någon annan djurpark med Jiro. Däremot så hade det ju varit jättekul med alla barnvänliga karuseller på Skansen – men man kan liksom inte både ha och äta kakan utan även om man bara besöker en viss del av parken så är man ju med och gynnar hela konceptet. Det får istället bli barnhörnan på Grönan eller något litet tivoli i någon förort för vår del. Jiro tycker själv ofta synd om djur som är fast på olika sätt i barnprogram eller dylikt. Faktum är ju att väldigt många barnfilmer (särskilt inom Disney) handlar ju just om att djur skall få vara fria. Sedan så blir det väl extra naturligt för honom att tänka så eftersom vi inte äter kött heller. Men att vara 3-4 år är ju också att vara i en ganska frågvis ålder så vad svarar päron och far-och morföräldrar när barnen frågar varför djuren är inlåsta, för det lär dem väl göra? Svarar man då ”För att vi skall få titta på dem”, näe, kanppast – så vad svarar man?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: