Kvinnors uppgift är inte att föda barn!

Att utgå ifrån att alla kvinnor kan, vill och kommer att skaffa barn är att vara oerhört konservativ. Att räkna med att kvinnor skall bli föräldrar medans man inte utgår ifrån att män kommer att bli det, är att göda patriarkatet.
Det är inte kvinnans uppgift här i livet att sätta barn till världen och det är inte varje vuxen individs dröm att bli förälder, punkt!

Både äldre män och kvinnor gör denna generalisering där de utgår ifrån att kvinnor kommer att skaffa barn. Det märks framförallt tydligt när män råkar vara arbetsgivare (en post som är vanligare att en man har än en kvinna eller ett tredje kön) – för även fast arbetsgivare enda sedan år 1939 inte får sparka en gravid kvinna och idag inte heller får fråga om hon kommer att skaffa barn och missgynna henne därefter så har män lättare att få heltid och fasta tjänster än män. Detta då man än idag, enligt norm, ser det som att endast kvinnor är gravida och blir föräldrar – inte män. Man utgår alltså ifrån att kvinnor, i fertil ålder, kommer att skaffa barn och sedan vara den föräldern (man kan ju såklart vara ensamstående också eller skaffa barn tillsammans med en annan kvinna) som är hemma mest. Att skaffa barn och vara förälder ses alltså som ”kvinnogöra” i många manliga arbetsgivares ögon!

”När ni får barn sen flickor…”

Sluta kalla vuxna kvinnor för flickor – ni skulle aldrig kalla en vuxen man för pojke!
När det gäller äldre kvinnor så har många i denna grupp en tendens att vilja att dagens unga kvinnor skall ha det på samma sätt som dem själva hade det i samma ålder. Detta är helt orimligt då den gemensamma kvinnokampen i alla år varit att kvinnor skall få det bättre – inte sämre eller lika jävligt som förmödrar! Men även här råder det alltså ofta ett grovt konservativt tänk och även en förminskande attityd som ”Lilla gumman, du kommer nog att lära dig”/ ”Lilla du, nu skall jag som vet berätta för dig hur det ligger till”. Detta är extra tydligt när det kommer till barnafödande och kvinnovård.
Jag har träffat så många äldre kvinnor som tycker att det är fullständigt ologiskt att kvinnor själva skall få bestämma förlossningsmetod – men jag har inte träffat en enda man som tycker att kvinnor inte själva skall få välja. Och det finns så många äldre kvinnor som tycker det är onödigt med bedövning under en förlossning – de om några som själva ofta tvingades till att föda utan bedövning, då det så sent som 1971 blev en rättighet med smärtlindring vid förlossning, borde står längst fram och protestera nu när Stockholms regionen (och säkert fler både dessförinnan och efter) skall spara pengar genom att ta bort bedövningssalvan inom förlossningsvården. Men det är knäpptyst!
Och samma sak är det med amningen – ”Hur kan man inte vilja amma sitt barn?” fick jag höra av en äldre kvinna när jag och Thobbe väntade barn.

Faktum är att jag blir ganska så äcklad av tanken att andra skall besluta att vi kvinnor skall föda barn – och vad händer när vi vill men inte kan, är vi inte riktiga kvinnor då?
Från och med den dagen jag och Thobbe gifte oss och under flera månaders tid så fick jag frågan om jag var gravid ännu, av alla möjliga medelålders män och kvinnor – på Facebook, per mail, sms och irl. Jag blev så sjukt jävla äcklad av att utomstående gick omkring och tänkte på mitt och Thobbes sexliv och om jag var befruktad eller inte – alltså jag spyr nästan av att tänka på detta, vad är det för fel på folk?!

Det är inte kvinnans uppgift att föda barn och existera i någon förskönad och förlegad kvinnoroll medans mannen skall leva livet och styra världen! Det tankesättet är inget annat än skadligt för mänskligheten! Du gör heller ingen gott genom att utgå ifrån att alla, oavsett kön, kan få barn.
Du äldre konservativa varelse – låt folk få ha sitt eventuella sexliv ifred, låt dem få bestämma över sina egna kroppar och låt dem få leva sina liv, utan några som helst inhumana råd, tankar och idéer!

PS Du har inte rätt att ta på en kvinnas mage bara för att det ligger ett barn därinne!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: